Sign In

Министар Мирјанић разговарао са дрвопређивачима и произвођачима млијека и поврћа у Градишци

Објављено:

​Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске проф др. Стево Мирјанић рeкао је данас у Градишци да је пољопривреда у БиХ мање заштићена него пољопривреда у ЕУ.
Министар Мирјанић је изјавио да се нада да министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић нема ништа против да се коначно у БиХ уведе прави систем заштите домаће пољопривредне производње и да се користе они механизми који су на располагању заједничким институцијама, те да је раније апеловао да о том питању нешто уради Савјет министара БиХ. 
Током посјете пољопривредницима са подручја општине Градишка, произвођачу млијека Самиру Цимиротићу из Дубрава и повртарима Милошу Калабићу из Петровог Села и Дани Паспаљу из Вакуфа, министар је оцијенио да се налазимо на прагу доношења нових мјера које иду у правцу ублажавања посљедица елементарних непогода, али да укупну штету не може да санира ниједно друштво, па ни наше.
Мирјанић је истакао да ће Влада Српске помоћи произвођачима као што је Цимиротић, који и поред лоших временских прилика ове године настоји да одржи производњу, а чије је газдинство прошле године добило 240.000 КМ подстицаја од чега је око 200.000 КМ премије за произведено млијеко.
Он је нагласио да Влада и институције Српске имају пуно разумијевања за потешкоће пољопривредника и да су већ повучени одређени потези, те напоменуо да су исплаћени сви подстицаји из прошле године, као и 20 милиона КМ за ову годину.
Министар је рекао да ће се настојати да се одржи динамика исплате подстицаја. Навео је да је обезбијеђено пет милона КМ за заснивање новог циклуса производње у пољопривреди и исто толико за капитална улагања, прије свега, за изградњу система за наводњавање, те да ће бити смањена цијена закупа земљишта, а што ће бити разрађено и у договору са удружењима и другим институцијама и дефинисано на који начин ће тај новац бити усмјерен према пољопривредницима.
Након обиласка имања повртара Калабића и Паспаља, министар је изразио задовољство стањем у њиховој производњи, те истакао да је ријеч о произвођачима који користе савремену технологију и имају системе за наводњавање, што је утицало на то да суша на њиховом поврћу начини штету од 10 до 20 одсто, што ће бити неутралисано због више цијене поврћа.
Током посјете Градишци, министар је разговорао и са дрвопрерађивачима у Шумском газдинству "Градишка", које је за седам мјесеци обезбиједило више од 60 одсто сировине за предузећа које снабдијева. Овом приликом је речено да Шумско газдинство "Градишка" представља једно од већих и снабдијева више од 30 различитих послодаваца, те да је тренутно  стање задовољавајуће јер је за седам мјесеци снабдјевеност свих прерађивачких капацитета овог подручја већа од 60 одсто, а до краја године ће бити реализовани и сви потписани уговори. 
Мирјанић је истакао да је у ствари ријеч о реализацији закључака Владе Републике Српске, гдје су све структуре унутар Јавног предузећа "Шуме" обавезане да до краја године доставе све уговорене количине дрвопрерађивачима у Српској. 
"С друге стране, обавеза свих у овом јавном предузећу и дрвопрерађивача, јесте да се припреме за уговарање за наредну годину, и да крајем новембра и почетком децембра буде остварена фаза уговарања количина за 2018. годину", нагласио је Мирјанић. 
Он је појаснио да ће на овај начин бити успостављен сталан систем који ће омогућити сигурност дрвопрерађивачима, јер ће "добити све потребне количине сировине за прераду, за финале и извоз". 
"То ће значити и велику ствар за пословање Јавног предузећа `Шуме` које ће имати познате услове када је ријеч о својим купцима сировина и када је ријеч о свом развоју", каже Мирјанић. 
Што се тиче нивелације цијена, Мирјанић каже да ће то бити учињено до краја године, имајући у виду да је неопходан систем који ће "одражавати респект" према окружењу унутар и ван БиХ и омогућити домаћим шумским газдинствима економски другачији резон када је ријеч о привређивању. 
"Није добро ако друштво, институције државе учествују у смањењу услова привређивања, а поготово у снижавању положаја, у овом случају, шумарства у примарној расподјели. Тржиште треба да буде основни судија, а то значи да ћемо, надам се, успјети да нивелишемо цијене до оног нивоа који ће одговорати и дрвопрерађивачима и шумарима са становишта стварања дохотка и профитабилног пословања", рекао је Мирјанић. 
Министар је најавио и да ће на једној од наредних сједница Владе бити разматран приједлог уредбе о забрани извоза трупаца.
Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.