Sign In

Министар Мирјанић подржао изложбу производа удружења жена са села

Објављено:

​Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске проф. др Стево Мирјанић присуствовао је данас у Административном центру Владе Републике Српске изложби радова и производа удружења жена на селу и пољопривредних задруга која је организована поводом обиљежавања 15. октобра - Међународног дана жена на селу.
Министар Мирјанић је овом приликом истакао да су се у области пољопривреде и руралног развоја десиле многобројне реформе у току посљедњих година, да су креирани стратешки документи, извршене законске регулативе са ЕУ стандардима, али и повећана буџетска издвајања за развој пољопривреде и села.
Савјетник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Гордана Роквић рекла је да је Министарство различитим мјерама и олакшицама допринијело да се у посљедњих неколико година постотак жена носилаца пољопривредних домаћинстава са четири повећа на 22 одсто, колико их је тренутно.
"Као носиоци пољопривредних домаћинстава, жене имају право на равноправан приступ на сва подстицајна средства и то им даје шансу да буду здравствено и пензионо осигуране", истакла је Роквићева и нагласила да су у прошлој години жене на селу биле корисници 1,6 милиона КМ подстицаја.
Роквићева је навела да је Министарство обезбиједило да жене на селу, као носиоци пољопривредних домаћинстава, могу остварити 35 одсто поврата на сва капитална улагања, за разлику од свих других категорија становника који могу остварити 30 одсто.
"Подршком удружења жена на селу и сеоских задруга покушали смо ојачати ове организације да би биле економски оснажене и да би што више производа пласирале на тржиште", додала је Роквићева.
Директор Џендер центра Владе Републике Српске Мирјана Лукач рекла је да ову популацију треба економски оснажити, унаприједити њену здравствену заштиту и обезбиједити јој бољу инфраструктуру.
"Положај жена на селу је тежи него оних у граду због тешког рада, недостатка инфраструктуре и вртића, гдје би могле оставити дјецу док раде", додала је Лукачева и поручила да је будућност Српске у повратку младих на село и производњи здраве хране.
Лукачева је новинарима у Бањалуци рекла да Центар са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске интензивно ради на отварању продајних мјеста у већим градовима Српске за производе удружења жена на селу и сеоских задруга.
Према њеним ријечима, такво продајно мјесто отворено је у Требињу, а ускоро ће бити отворена и "Крајишка кућа" у Бањалуци.
Она је навела да су на данашњој изложби представљени рад и производи представница удружења жена на селу и сеоских задруга из Рогатице, Зворника, Братунца, Шипова и Мркоњић Града.
Представник Агенције УН за родну равноправност и оснаживање жена у БиХ Дејвид Сондерс рекао је да је задовољан послом који су урадиле ова организација, Џендер центар и Министарство пољопривреде од 2011. године у додјели средстава за питања родне равноправности и оснаживање жена.
Сондерс је додао да је ради даљег побољшања положаја жена потребно унаприједити пласман и маркетинг производа и њихову продају.
Директор Инвестиционо-развојне банке Републике Српске Снежана Вујнић рекла је да ова банка подржава женско предузетништво, поготово предузетништво жена на селу, те ће у наредном периоду радити на смањењу каматне стопе за ову категорију како би ова циљна група унаприједила своје пословање.
Организатор овог догађаја је Џендер центар Владе Републике Српске у сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, уз финансијску подршку Агенције УН за родну равноправност и оснаживање жена.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.