Sign In

Одржани "Дани поља кукуруза" у Кладарима

Објављено:

Помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде др Борис Пашалић присуствовао је данас манифестацији "Дани поља кукуруза" у Кладарима коју је организовао Ресор за пружање стручних услуга у пољопривреди.

Овом приликом Пашалић је констатовао да је род кукуруза у Републици Српској ове године умањен за 40 одсто, да се губици не огледају само у количини приноса него и у квалитету, те да су разлике у приносу у зависности од регије велике, односно од двије до 10 тона по хектару.

"Имамо екстремно ниске и екстремно високе приносе. Ако гледамо просјек у цијелој Српској, он је око четири тоне по хектару, што је далеко испод наших очекивања и просјека у посљедњи неколико година", истакао је Пашалић.

Према Пашалићевим ријечима, на имању у Кладарима на два хектара површине засијана су 64 хибрида кукуруза у 12 селекционих кућа, који су ове године дали различите приносе.

Пашалић тврди да су резултати које су добили на овом огледном пољу бољи од просјека у Републици Српској, те да пољопривредници треба да извуку поуке из оваквих огледа, с обзиром на то да је кукуруз најважнија биљна култура у Републици Српској и да се сваке године сије око 140.000 хектара.

"Од 60 хибрида колико имамо у огледима у Републици Српској, сви се различито понашају у различитим регионима. Због тога би пољопривредни произвођачи требали да прије свјетве траже информације од наших стручњака у подручним јединицима за пружање стручних услуга у пољопривреди", навео је Пашалић.

Он је додао да пољопривредници могу добити на увид резултате вагања и мјерења приноса различитих сорти, те сазнати који то хибрид кукуруза, сорта соје или пшенице дају најбоље резултате у њиховој регији.
Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.