Sign In

Подићи свијест пољопривредника о важности осигуравања

Објављено:

​​​​

Подизање свијести пољопривредника о осигурању и свим предностима осигурања у пољопривреди циљ је округлог стола „Осигурање у пољопривреди“, који је ​у организацији Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске  и USAID/Sweden FARMA II пројекта одржан данас у Подручној привредној комори Бања Лука.
Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске се залаже за тему осигурања због тога што је пољопривреда дјелатност која је изложена разним ризицима, нарочито од елементарних непогода. 
"Свједоци смо да је утицај временских прилика посљедњих година постао све екстремнији, да умањује вриједност производње, наноси директне и индиректне губитке", истакла је савјетник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, Гордана Роквић.
​Влада Републике Српске само у случају проглашења елементарне непогоде дужна да санира дио штете која је настала у пољопривреди. 
„Влада Републике Српске настоји да надокнади штету од елементарних непогода, али није у прилици да санира све посљедице, због чега су пољопривредни произвођачи упућени на осигуравајуће куће. Евиденције показују да проценат кориштења тих услуга апсолутно не задовољава потребе пољопривреде када је ријеч о ризицима, нити задовољава потребе пољопривредних произвођача када је ријеч о санацији посљедица“, додала је Роквићева.
Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске је прошле године воћарима исплатило износ од 100 до 200 КМ по хектару за санирање посљедица мраза.​Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.