Sign In

Министар Мирјанић учесник округлог стола у АНУРС-у

Објављено:

​Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске проф. др Стево Мирјанић изјавио је да се село може развијати узајамном синергијом свих привредних грана и друштвених односа, а не само развојем пољопривреде.

"Овај тип насеља захтијева комплетан развој", рекао је Мирјанић прије почетка округлог стола "Стање и перспективе развоја села у Републици Српској", који се данас одржава у Бањалуци. 
Он је нагласио да говорити о селу значи говорити и о пољопривреди, о развоју руралних подручја, те о интегралном руралном развоју. 
"То значи да није само суштина развијати пољопривреду у селу, него и туризам и друге врсте привреде, услужне дјелатности и све што је неопходно за живот и рад те популације", рекао је Мирјанић новинарима. 
Према његовим ријечима, ослонити се само на пољопривреду и учинити је одговорном за развој села је погрешно, али, истовремено, ова грана највише може томе допринијети. 
"Ту је и прехрамбена индустрија, енергетика, као и све друге гране привреде које би могле наћи свој интерес, а са друге стране помоћи да се село складно развија. Циљ је да и овај скуп потражи одговоре на сва та питања", поручио је Мирјанић. 
Он је навео да одрживи развој села подразумијева развити у ширем контексту интегрални рурални и развој свих дјелатности, од инфраструктуре до производних капацитета. 
"Најздравији вид развоја села је развијати производне дјелатности, гдје ће се повећавати и запошљавање људи", додао је Мирјанић. 
Потпредсједник Академије науке и умјетности Републике Српске /АНУРС/ Васкрсија Јањић изјавио је да је ово први округли сто о развоју села који организује АНУРС. 
"Академија је посветила велику пажњу овом скупу, а и на други начин покушава да допринесе рјешавању проблема који постоје у селу. У својој Енциклопедији Академија описује сва насељена мјеста и села у Српској, којих има 2.722. Описује се свако село, начин живота, становништво и крсне славе", навео је Јањић. 
Он је истакао да су проблеми села веома сложени и разноврсни, те да је скуп базиран на неколико основних питања. 
"Настојаћемо да тражимо рјешења за специфичне проблеме села, а све са циљем како би допринијели његовом оживљавању и заустављању одласка људи из руралних средина", каже Јањић. 
Он сматра да би Република Српска можда требало да има и посебно министарство за село, не само због мноштва проблема у тим срединама, већ и због тога што ови типови насеља заузимају велики дио територије у Српској. Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.