Sign In

Реаговање Министарства:Политичка одлука Уставног суда БиХ

Објављено:

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске сматра да је Уставни суд БиХ из чисто политичких разлога донио одлуку којом је прогласио неуставним члан 53.Закона о пољопривредном земљиштву Републике Српске.
Босна и Херцеговина  по Уставу БиХ нема своју имовину, него имовина припада ентитетима, осим ако су се у одређеном  случају о томе усагласили ентитети.
Устав БиХ ни у једном дијелу не дају изричито право БиХ, нити даје надлежност било ком органу БиХ да кроз законодавну или другу нормативну активност регулише имовинска права на пољопривредном земљишту.
Из одредби Устава Републике Српске, које су уставни основ за доношење наведеног Закона, јасно произилази да Република Српска има надлежност за доношење Закона о пољопривредном земљишту, односно има надлежност да регулише сва питања која су од значаја за пољопривредно земљиште, као добро од општег интереса, па и питање својине на пољопривредном земљишту.
Осим тога, Уставни суд БиХ је одлукама у три предмета из марта и априла 2017. и октобра 2018.године потврдио да пољопривредно земљиште, као добро од општег интереса, није било предмет приватизације и да је власништво Републике Српске. Наиме, Уставни суд БиХ је у наведеним предметима потврдио одлуке Окружног суда и Врховног суда Републике Српске „којима је утврђено да пољопривредним земљиштем, као и земљишнокњижним евиденцијама и другим јавним регистрима уписано као државно власништво, управља и располаже Република Српска односно да се ради о некретнинама које су стварно и фактичко власништво Републике Српске са 1/1 дијела“.
Дакле, Уставни суд БиХ је кроз своју досадашњу праксу јасно и недвосмислено утврдио да су одлуке органа управе и судова, којима се утврђује да је Република Српска титулар пољопривредног земљишта које је у јавним евиденцијама уписано као државно власништво, довољно јасне и логичне и у складу са материјалним прописима и Уставом БиХ.
На крају, оштро одбацујемо наводе из коментара предсједника СДА Бакира Изетбеговића, који ову одлуку користи у политичке сврхе, иако чињенице говоре супротно.
Министарство на крају напомиње да још није запримило одлуку Уставног суда БиХ, те да ће коначан став изнијети по добијању исте.

Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.