Sign In

Министарство предузело бројне мјере у области шумарства

Објављено:

​​

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске проф.др Стево Мирјанић рекао је данас да је Министарство предузело бројне мјере у области шумарства, те да Јавно предузеће шумарства "Шуме Републике Српске" мора наставити са смањивањем трошкова на свим нивоима.
На састанку које је Министарство данас у Бањалуци организовало са представницима Управе, Надзорног одбора и директорима шумских газдинстава истакнуто је да је "Шумама Републике Српске" наређено да се одмах раскину или не потписују наредни уговори са свим дрвопрерађивачима за које је доказано да врше извоз и препродају шумских дрвних сортимената.
Помоћник министра Горан Зубић је​ на прес конференцији рекао да су од почетка ове године на снази критеријуми за расподјелу и уговарање шумских дрвних сортимената, који су, због много примједби и сугестија, у међувремену кориговани и учињени објективнијим.
- Тај посао је завршен и сада је на Јавном предузећу шумарства "Шуме Републике Српске" да изврше уговарање и испоштују уговоре према пословним партнерима, односно дрвопрерађивачима - рекао је Зубић новинарима.
Он је истакао да су критеријуми промијењени и у вези са храстовином, гдје је усаглашено да се сировином тог дрвета подрже фирме које раде финални и полуфинални производ.
Зубић је нагласио да је на данашњем састанку, осим о заштити шума, производњи, простој и проширеној репродукцији, разговарано о финансијској консолидацији јавних предузећа, што подразумијева смањење непотребних трошкова и њихово свођење на најмању могућу мјеру.
Генерални директор "Шума Републике Српске" Ристо Марић рекао је да "Шуме Српске" у посљедње двије године остварују добре резултате када је ријеч о производњи, продаји и финансијским резултатима на крају године.
Марић је истакао да је у протеклих пет мјесеци производња у оквиру овог предузећа остварена на нивоу 101 одсто, а сјеча, извоз и продаја у једнаком проценту - 97 одсто.
- Наплативост је на нивоу 98,7 одсто - рекао је Марић и додао да је просјечна плата у "Шумама" од 800 до 810 КМ.
Предсједник Надзорног одбора "Шума Српске" Биљана Марковић нагласила је да је комуникација Владе, ресорног министарства, Надзорног одбора, управе и осталих заинтересованих страна у оквиру тог предузећа на високом нивоу.
- Резултати из прошле године и у првих пет мјесеци ове године су позитивни, иако постоје одређени проблеми. Наша дужност је да их пратимо и тражимо одговарајућа рјешења - рекла је Марковићева након састанка посвећеног стању у шумарству.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.