Sign In

У водопривреду уложено 180 милиона КМ

Објављено:

​Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске проф. др Стево Мирјанић договорио је данас са руководством Јавне установе "Воде Српске" још интензивнију контролу и ревизију изведених радова на санирању насипа, канала, обалоутврда и ријечних корита у Српској.
"Све те дионице које су изведене, примљене и стављене у функцију морају бити контролисане не само од извођача радова, надзорних органа и инвеститора него и стручних институција, јер морамо бити одговорни према огромним средствима која улажемо у водопривредни систем", изјавио је Мирјанић након састанка у сједишту "Вода Српске" у Бијељини.
Он је додао да су ти радови углавном урађени кредитним средствима које ће враћати порески обвезници и да се мора одговорно водити рачуна према свакој уложеној КМ, због чега ће се и вршити појачана контрола. Посљедњих година у Српској је изведено и још се врше значајни радови у сфери водопривреде за шта је ангажовано 180 милиона КМ и до сада је више од 100 милиона КМ уговорених послова.
Највећи пројекат вриједан око 100 милиона КМ финансира се из средстава Европске инвестиционе банке и до краја наредне године требало би да буде највећим дијелом и реализован. У великом обиму реализовани су и пројекти из Фонда солидарности вриједности 26 милиона КМ на 99 различитих инстанци у општинама широм Републике Српске, а у току је и реализација великог пројекта изградње дринског насипа у шта ће бити уложено 36 милиона КМ.
"Влада је помогла да се рјешавају имовински односи додјељујући граду 1,6 милиона КМ и створени су сви услови да се иде у реализацију дринског насипа који би у великој мјери требало да ријеши невоље становништва Бијељине и шире", истакао је Мирјанић.
Он је навео да је разговарано и о даљим активностима на реформи водопривреде Републике Српске и институционалном јачању сектора вода, да се организационо и функционално побољша и осавремени позиција "Вода Српске", као јавно добро сваке земље, па и Српске.
"До краја сљедеће недјеље биће направљен план рада на овим питањима, а то се односи на израду новог закона о водама на коме ће се радити дуже вријеме, с циљем да, када се донесе, та материја буде потпуно уређена и без чешћих промјена", најавио је Мирјанић.
"Република Српска институционално има потпуно уређен систем у области вода, а када се заврши циклус ових питања имаће систем коресподентан са развијенијим системима у окружењу и праксама развијених земаља. Ми смо до сада у Српској санирали више од 140 километара насипа и канала, 40 је километара новоизграђених дионица у хидромелирационом систему, уређено је 60 километара ријечних водотока и више од 10 километара обалоутврда", рекао је Мирјанић.
Директор "Вода Српске" Милан Кикић рекао је новинарима да је ресорног министра упознао о активностима на реализацији пројеката који се финансирају из средстава Европске инвестиционе банке и из Фонда солидарности Републике Српске.
Кикић је навео да је на редовном састанку било ријечи и о реализацији мјера за рационализацију и ефикасан рад саме Јавне установе "Воде Српске" и пројеката израде планске документације о управљању водама и одбрани од поплава.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.