Sign In

Министар Трнинић са управом и синдикатима Жељезница Републике Српске о реструктурирању

Објављено:

​​Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић разговарао је данас, 19.10.2017. године, у Бањој Луци са представницима управе и Надзорног одбора Жељезница Републике Српске, представницима синдиката радника запослених у овом предузећу и члановима Јединице за имплементацију пројекта реструктурирања Жељезница Републике Српске.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је на 22. сједници Закон о измјени и допунама Закона о жељезницама Републике Српске, којим се предвиђа да жељезничком раднику радни однос престаје када наврши 40 година пензијског стажа и испуни услове прописане чланом 178. став 1. Закона о пензијско-инвалидском осигурању Републике Српске, а ступањем на снагу овог закона започеће прва фаза реструктурирања - реструктурирање радне снаге.

На састанку је разговарано о активностима и корацима које неопходно предузети у наредном периоду како би се успјешно реализовао пројекат реструктурирања овог предузећа, прије свега о начинима збрињавања вишка радника у складу са усвојеним Законом о измјени и допунама Закона о жељезницама Републике Српске. Закључено је да се у што краћем року припреми Програм збрињавања вишка радника и утврде смјернице којима се дефинишу начини смањења радника у складу са усвојеним програмом, те да је неопходно да управа Жељезница Републике Српске у ове активности укључи и представнике синдиката радника запослених у овом предузећу.​

Подсјећамо, реструктурирање Жељезница Републике Српске представља један од приоритета Владе Републике Српске како би се успоставио систем који је самоодржив, а уједно и ефикасан и ефективан. У овај процес је од самог почетка укључена и Свјетска банка, која ће на састанку Борда директора планираном за 7. децембар 2017. године разматрати одобравање кредита за реализацију овог пројекта.
Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.