Sign In

Један од најважнијих резултата уговор о изградњи ауто-пута на Kоридору "Пет це" кроз Српску

Објављено:

​​​Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић изјавио је Срни да је ресорно министарство у првих 100 дана мандата нове Владе Српске реализовало активности које су се односиле на изградњу и припрему великих инфраструктурних пројеката, побољшање безбједности саобраћаја, доношење закона и реструктурисање "Жељезница Републике Српске".

Трнинић је као један од најважнијих резултата издвојио потписивање уговора о пројектовању и изградњи ауто-пута на Kоридору "Пет це" кроз Српску од петље "Јоховац" до петље "Руданка".

Он је рекао да је настављена припрема великих инфраструктурних пројеката.

"У току је експропријација и избор извођача радова за изградњу шест километара дуге дионице Јоховац-Руданка на ауто-путу Добој-Вукосавље, на коридору `Пет це`. За ову дионицу су обезбијеђена средства и то грант ЕУ у износу 14 милиона евра и кредит Европске банке за обнову и развој /ЕБРД/ од 70 милиона евра", рекао је Трнинић.

За седам километара дугу дионицу ауто-пута на Kоридору "Пет це", од Руданке до Путниковог брда, у току је обезбјеђивање новца.

"Вриједност пројекта је 150 милиона евра. Воде се преговори са ЕБРД, а аплицирано је и према Инвестиционом оквиру за западни Балкан за грант средства", истакао је Трнинић.

Према његовим ријечима, у току је избор извођача радова и стручног надзора за изградњу моста преко ријеке Саве код Градишке, на ауто-путу Бањалука-Градишка, а покренуте су активности и на изградњи моста преко ријеке Саве на локацији Сремска Рача/Рача и ауто-пута Вукосавље-Брчко-Бијељина-Рача.

"Постигнут је договор о локацији моста и у току је израда техничке документације и изналажењу финансијских средстава за изградњу. Упућена је иницијатива Савјету министара за дефинисање и потписивање међудржавних споразума с циљем изградње ауто-пута Вукосавље-Брчко-Бијељина-граница Србије, односно ауто-пута Београд-Сарајево и одређивање локације заједничке тачке ауто-пута на граници Србије и БиХ, те планирање изградње међудржавног моста преко ријеке Саве", навео је Трнинић.

У току је и израда пројектне документације за изградњу брзог пута Сарајево-Месићи-Устипрача-Вишеград-граница Србије, брзог пута Бијељина-Зворник-Милићи- Власеница-Хан Пијесак-Соколац и брзог пута Брод на Дрини-Тјентиште.

"За изградњу магистралног пута Брод на Дрини-Шћепан Поље-граница Црне Горе, са међудржавним мостом, у току је рјешавање имовинских односа и обезбјеђивање финансијских средстава. Вриједност пројекта је 78 милиона евра", напоменуо је Трнинић.

Према његовим ријечима, у току је израда пројектне документације и избор консултанта за израду главног пројекта за побољшање магистралног пута "М-16" од границе са Федерацијом БиХ до Бањалуке, са изградњом обилазнице око Бањалуке.

У току је и израда пројектне документације за побољшање дионице магистралног Сарајево-Фоча.

Трнинић је рекао да је Влада усвојила јединствену листу приоритетних пројеката БиХ у области транспорта, која је предуслов за повлачење донација и повољних кредита од међународних развојних банака.

"Претходно је усвојена листа приоритетних пројеката Републике Српске и сви пројекти са те листе уврштени су у нацрт листе приоритетних пројеката БиХ чиме је значајно ојачана позиција најважнијих пројеката из области саобраћаја у Српској када је ријеч о могућностима за добијање донаторских средстава и повољних кредита", нагласио је Трнинић.

Kада је ријеч о законодавним активностима, Народна скупштина Српске усвојила је Нацрт закона о унутрашњој пловидби због потребе унапређења ове области и усклађивања са законодавством ЕУ.

Усвојен је и Нацрт закона о радио-аматеризму чији је циљ уређење ове области с обзиром на то да су радио-аматери изузетно важна карика у систему заштите и спасавања у ванредним ситуацијама.

Трнинић је рекао да је Влада донијела Програм безбједности саобраћаја на путевима у Српској за период од 2019. до 2022. године.

"У протеклим годинама направљени су значајни кораци у изградњи система управљања безбједношћу саобраћаја. Међутим, то није довољно ако не буде подигнута свијест грађана о безбједном и одговорном учешћу у саобраћају", рекао је Трнинић.

Према његовим ријечима, Агенција за безбједност саобраћаја због тога је набавила симулатор који демонстрира превртање аутомобила и он ће бити коришћен у сврху демострације значаја употребе безбједносног појаса у вожњи приликом незгоде и превртања возила.

Сумирајући резултате у области жељезничког саобраћаја, Трнинић је рекао да су најзначајније активности биле у оквиру финансијског реструктурисања "Жељезница".

"Исплаћене су све обавезе према радницима и Пореској управи тако да су `Жељезнице` растерећене плаћања камата и затезних камата за неизвршене обавезе. Од почетка пројекта у марту 2017. године смањен је број радника са почетних 3.098 на 2.462. Обавеза `Жељезница` је да до краја 2021. године број радника сведе на 2.098", рекао је Трнинић.

Он је додао да ће након финансијског реструктурисања бити срповедено и власничко и организационо реструктурисање "Жељезница".​​​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.