Sign In

Парафиран Уговор о концесији за аутопут Бања Лука - Приједор

Објављено:

​​​​​Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић и генерални менаџер "Шандонг интернешнела" Јанг Сју парафирали су данас у Бањој Луци Уговор о концесији за изградњу аутопута Бањалука-Приједор који ће градити ова кинеска компанија.

Парафирањем Уговора о концесији стичу се услови за кинеског партнера да покрене процедуру плаћања концесионе накнаде, те ће по уплати к​онцесионе накнаде бити званично потписан  Уговор о додјели концесије.

Привредном друштву China Shandong International Economic & Technical Cooperation Group Ltd of Shandong Hi-Speed Group Co., Ltd („Шандонг Интернешенл") додјељује се концесија за изградњу аутопута Бања Лука – Приједор.

Концесија се додјељује се на период од 33 године, укључујући и период изградње (3 + 30).

Аутопут Бања Лука – Приједор ће бити дужине око 42 km, профила са по двије саобраћајне траке по смјеру, раздијелним острвом и зауставним тракама. Према подацима генералног пројекта очекује се да ће на предметној дионици бити изграђено седам тунела и 35 мостова, са три планиране петље и инфраструктуром за затворени систем наплате путарине са три станице за наплату, као и системом за управљање и контролу безбједности саобраћаја.

Услужни пратећи садржаји (објекти намијењени за снабдијевање возила, возача и путника) нису предмет концесије.

Систем наплате путарина и систем за управљање и контролу безбједности саобраћаја аутопута морају бити компатибилни са системима који се тренутно користе од стране Јавног предузећа „Аутопутеви Републике Српске", на аутопуту Градишка – Бања Лука и Бања Лука – Добој.

Динамика пројекта предвиђа период од двије године за пројектовање (и испуњавање преосталих претходних услова који укључују и експропријацију земљишта од стране Републике Српске), три године за саму изградњу, те управљање и одржавање аутопута наредних 30 година. Током овог дијела концесионог периода од 30 година, концесионар је одговоран за несметан рад и одржавање аутопута.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.