Sign In

„Центар мотор" није овлаштен да врши стручно оспособљавање

Објављено:

​​​Министарство саобраћаја и веза Републике Српске упознато је са обавјештењем које је јуче, 02.03.2017. године, од стране „Центар мотор" д.о.о. Широки Бријег, Канцеларија Бања Лука, електронском поштом упућено појединим превозницима из Републике Српске о организовању стручног оспособљавања савјетника за безбједност у превозу опасних материја и с тим у вези обавијестило је превознике из Републике Српске о сљедећем:

Законом о превозу опасних материја („Службени гласник Републике Српске", број 15/16) уређен је превоз опасних материја у складу са међународним уговорима о превозу опасних материја. Законом је прописано да правна, односно физичка лица са сједиштем у Републици Српској чија дјелатност обухвата превоз опасних материја у друмском, жељезничком саобраћају или унутрашњим пловним путевима, именују најмање једног савјетника за безбједност.

Такође, прописано је да стручно оспособљавање савјетника за безбједност обављају јавне установе које је овластио министар саобраћаја и веза Републике Српске, а провјеру знања и издавање сертификата о стручној оспособљености савјетника за безбједност врши Министарство саобраћаја и веза Републике Српске.

„Центар мотор" д.о.о. Широки Бријег није овлаштен од стране мини​стра саобраћаја и веза Републике Српске да врши стручно оспособљавање савјетника за безбједност и није познато на основу ког овлаштења обавља ове послове.

Превоз опасних материја је у искључивој надлежности ентитета и уређен је ентитетским прописима, односно Законом о превозу опасних материја („Службени гласник Републике Српске", број 15/16).​Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.