Sign In

У наредне три године кампања "Јачање медијске писмености код дјеце"

Објављено:

Министарство саобраћаја и веза, Министарство просвјете и културе, Републички педагошки завод и Јавни РТВ сервис Републике Српске представили су  јавности кампању  „Јачање медијске писмености код дјеце у Републици Српској“.
На догађају који је организован у Административном центру Владе Републике Српске присуствовало је око 130 представника основних школа, које су се изјасниле да желе да учествују у кампањи.
Циљ кампање је развити свијест дјетета о значају и улози медија у савременом друштву, правима дјетета на информацију, заштити од негативних садржаја, одговорном понашању на интернету и друштвеним мрежама, као и подучити га начинима на које може да искористи нове медије за свој рад у школи и код куће.
„Циљ нам је да дјецу научимо разумијевању  медијских садржаја, да им пружимо прилику да у медијима наметну теме које их занимају и које су њима важне, те да им омогућимо да науче како се креирају одређени медијски садржаји. Кампања је фокусирана на едукацију наставника, ученика и њихових родитеља о основама медијске писмености“, изјавила је помоћник министра Дијана Обрадовић.
Кампању су пуним својим капацитетом подржале компаније Глас Српске и Независне новине, које ће обезбиједити праксу новинарским секцијама и заинтересованим школама у својим редакцијама штампаних новина, портала и радио станица. На овај начин дјеца ће добити знања о томе како се једна информација претвара у вијест, како се у редакцијама бира шта је довољно важно да буде вијест, како се информација обрађује и пласира. 
„Користим прилику да додам, да је  у протеклом периоду кампању подржала академска заједница у Републици Српској, међународне и невладине организације. На регионалној конференцији о медијској писмености која је прошле године одржана у Новом Саду, овај пројекат је похваљен као добар примјер иницијативе која је дошла од стране институција“, подсјетила је Обрадовићева.
Имајући у виду да област медијске писмености своју правну снагу црпи из основних људских права, право на информисање и изражавање, гарантованих Уставом Републике Српске, међународним правним актима, као и Конвенцијом о правима дјетета и Декларацијом о медијском образовању, важно је да у наредном периоду интензивирати активности на провођењу кампање.
Догађају су присуствовале министар просвјете и културе Наталија Тривић и министар управе и локалне самоуправе Лејла Решић.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.