Sign In

Похваљена иницијатива за јачање медијске писмености код дјеце

Објављено:

​Представници Министарства саобраћаја и веза присуствовали су регионалној конференцији „Медији за грађане, грађани за медије“ која се 22. и 23. новембра одржавала у Новом Саду, а на којој је представљен пројекат „Јачање медијске писмености код дјеце у Републици Српској“, чији је иницијатор било ово министарство.

Министарство саобраћаја и веза 2017. године је иницирало кампању „Јачање медијске писмености код дјеце у Републици Српској“. Именована је радна група за спровођење кампање коју чине представници Министарства саобраћаја и веза, Министарства просвјете и културе, Републичког педагошког завода и Радио-телевизије Републике Српске. Медијска писменост се односи на вјештине, знање и разумијевање медијских садржаја који омогућавају конзументима ефикасно и безбједно кориштење медија. Циљ кампање је јачање свијести код дјеце школског узраста о разумијевању улоге медија и бољем схватању медијских порука (информација, реклама и других садржаја) и заштите дјеце од негативних садржаја (насиља, вријеђања, дискриминације).

Међународне организације и ЕУ наглашавају важност развоја медијске писмености у свим дијеловима друштва и помно праћење његовог напретка, прије свега у директиви 2010/13/EU, којом се, између осталог, чланице ЕУ обавезују на извјештавање о медијском образовању и медијској писмености сваке три године.

Имајући у виду да област медијске писмености своју правну снагу црпи из основних људских права, право на информисање и изражавање, гарантованих Уставом Републике Српске, међународним правним актима, као и Конвенцијом о правима дјетета и Декларацијом о медијском образовању, у наредном периоду ће се интензивирати активности на провођењу кампање.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.