Sign In

Министар Трнинић разговарао са члановима Надзорног одбора Жељезница Републике Српске

Објављено:

​​Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић одржао ја данас, 10.07.2019. године, састанак са Надзорним одбором Жељезница Републике Српске, који је предводио предсједник Младен Мићић.

На састанку је разговарано о свим актуелним питањима везаним за функционисање Жељезница Републике Српске. Фокус је био на активностима које се проводе у оквиру процеса реструктурирања предузећа и наредним корацима. Истакнуто је да је добра сарадња управе, Надзорног одбора и Министарства саобраћаја и веза важна за провођење плана реструктурирања до краја, како би се постигао циљ да ово предузеће постане самоодрживо и профитабилно.

Учесници састанка су оцијенили позитивним помаке овог предузећа у смислу пребацивања планираног обима превоза и финансијског плана, а који су довели до исплате стимулативног дијела мајске плате и створили претпоставку да се радницима исплати стимулација и уз јунску плату.

Надзорни одбор је дао подршку управи Жељезница Републике Српске у процесу реструктурирања, као и подршку понуђеном моделу управе да се зараде запосленима увећају за стимулативни дио.

Од 2017. године до данас број запослених у Жељезницама Републике Српске смањен је за 700, а сви радници су збринути у складу са законом. У наредном периоду биће разматрана систематизација радних мјеста и програм збрињавања технолошког вишка запослених. Запосленима на радним мјестима за која не буде потребе биће понуђена могућност распореда на друга радна мјеста за која испуњавају стручну спрему или преквалификација на радна мјеста за којима постоји потреба. Они радници који не буду прихватили распоред на друго радно мјесто за којим постоји потреба биће проглашени технолошким вишком и према њима ће бити испуњене законске обавезе предузећа. ​                 

Министар Трнинић је најавио могућност улагања у ремонт пруге кроз реализацију пројекта реконструкције дионице Шамац – Рјечица, за који су заинтересоване европске финансијске институције.

Састанку су присуствовали и в.д. генерални директор Зоран Илинчић и помоћник министра Весна Вожни.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.