Sign In

Одлука Уставног суда очекивана, није ни било основа за поступак​

Објављено:

​Одлука Уставног суда БиХ да је члан 9 став 7 Закона о превозу у друмском саобраћају Републике Српске у складу са Уставом је очекивана јер су овај закон и подзаконски акти произашли из њега усклађени са Законом о међународном и међуентитском друмском превозу БиХ и са прописима ЕУ.

Закон о превозу у друмском саобраћају Републике Српске донесен је 2017. године и сам закон, али и сви подзаконски акти који су произашли из њега усклађени су са Законом о међународном и међуентитском друмском превозу БИХ и са прописима ЕУ, те да су оваквим прописима омогућене знатне олакшице у пословању домаћих превозника.

Законом о превозу у друмском саобраћају Републике Српске уређује се друмски превоз на подручју Републике Српске и овај закон је усклађен са Уставом, јер је друмски превоз на подручју ентитета у искључивој надлежности ентитета. Законом је уређен приступ тржишту и професионално оспособљавање вожача и у потпуности је усклађен са прописима ЕУ, што представља и једну од наших обавеза.

Узимајући у обзир наведену пресуду, али и то да смо када је ова област у питању више од деценију испред Федерације БиХ, надамо се да ће Република Српска послужити као добар примјер како треба унаприједити и уредити ову област.

Подсјећамо, Уставни суд БиХ је 4. октобра донио одлуку у вези са захтјевом 15 чланова Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ за оцјену уставности одредбе члана 9 став 7 Закона о превозу у друмском саобраћају Републике Српске. Судије су утврдиле да је наведена одредба у складу са Уставом и оцијениле да она има значење да лиценце које на основу Закона о међународном и међуентитетском друмском саобраћају БиХ издаје Министарство комуникација и транспорта у Савјету министара замјењују лиценце које издаје Министарство саобраћаја и веза Српске на основу Закона о превозу у друмском саобраћају Републике СрпскеПодијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.