Sign In

Тржиште поштанских услуга у Босни и Херцеговини-стање и перспектива

Објављено:

Представници Министарства саобраћаја и веза Републике Српске присуствовали су у Сарајеву, 27.06.2018. године, округлом столу под називом „Тржиште поштанских услуга у Босни и Херцеговини-стање и перспектива", који је огранизовала Агенција за поштански саобраћај БиХ.

Састанку су присуствовали и представници три јавна поштанска оператера из БиХ: Поште Српске, ЈП БХ Пошта Сарајево и ХП Мостар, као и представници Министарства комуникација и промета БиХ, Федералног министарства промета и комуникација, инспекцијских органа, те представници приватних поштанских оператера.​

Као кључни проблем о којем се расправљало истакнуто је кршење законских одредби, које се највише односе на непоштовање прописане цијене за пружање курирске услуге од стране приватних поштанских оператера.

Наиме, Законом о поштама БиХ прописани су Општи услови за вршење поштанских услуга и овлаштења Агенције за поштански саобраћај БиХ. Одредбама поменутог Закона, одређена је минимална тарифа за курирску услугу,  која износи 9,01 КМ. Сваким непоштовањем прописане тарифе корисници и даваоци курирских услуга излазе из законских оквира и отварају простор да за исто буду санкционисани.

Такође, један од великих проблема је и дјеловање нелиценцираних давалаца поштанских услуга, којих је далеко више од 14 који тренутно посједују лиценцу и обављају легално ову дјелатност на подручју БиХ.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.