Sign In

Пругама у Републици Српској робу не превози приватни карго превозник

Објављено:

Пругама у Републици Српској робу не превози приватни карго превозник, јер то није могуће према важећем Закону о жељезницама, али Жељезнице Републике Српске имају уговоре о примопредаји пошиљака и кола у жељезничком робном саобраћају са два приватна оператера из Хрватске.

Уговорима је регулисано да се примопредаја на граничним прелазима Шамац-Славонски Шамац, Добрљин-Волиња и Брчко-Дреновци врши у станицама смјене саобраћаја, а то су Славонски Шамац, Волиња и Брчко. У складу са тим одредбама уговора ЖРС возове преузимају у станицама Славонски Шамац и Волиња у Хрватској, док се, због немогућности да се то уради у Дреновцима, возови преузимају у Брчком.

Возове преузете у станицама смјене саобраћаја, Жељезнице Републике Српске даље возе властитим пругама зарађујући од тог превоза.

Жељезнице Републике Српске имају склопљене уговоре о примопредаји пошиљака и кола у жељезничком робном саобраћају са два приватна оператера из Хрватске: ППД "Транспорт" и "Rail Cargo Carrier-Croatia", у складу са Комерцијалном политиком коју је усвојио Надзорни одбор.

 Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.