Sign In

Презентоване варијанте пута Сарајево-Вардиште

Објављено:

​Министарство саобраћаја и веза било је домаћин консултантској кући „Ептиса“ из Сарајева која је данас у Административном центу Владе Републике Српске одржала презентацију Прелиминарних студија и пројеката за изградњу брзог пута на рути SEETO 3 Сарајево – Вардиште. Главни задатак мултикритеријске анализе се односио на оцјену свих релевантних критерија и избор трасе пута Сарајево – Вардиште.

"Када консултант заврши посао и понуди оптималну трасу изградње брзог пута Сарајево-Вардиште, надлежна ентитетска министарства треба да аплицирају према Европској комисији за грант средства за израду пројектне документације и након тога да се размишља о обезбјеђењу финансијских средстава за реализацију пројекта изградње саобраћајнице", рекла је Наташа Костић, помоћник министра за друмски саобраћај.

Вођа консултантског тима Драган Гагић истакао је да ријеч о путу на рути СЕЕТО 3, те да је задатак консултанта проналажење оптималне трасе на подручју између Вардишта и Сарајева на истоку и западу, односно Сокоца и Горажда на сјеверу и југу.

"То укључује постојеће трасе магистралних путева М5 и М19, а анализом су обухваћени и регионални правци. Циљ нам је да пронађемо рјешење за брзу саобраћајницу у пуном профилу, односно за вожњу од 100 километара на час", додао је Гагић.

Он је додао да ће понуђено рјешење бити основа за израду идејног рјешења, а након тога и главног пројекта.

"Оквирно је траса дуга 150 километара зависно од варијанте, којих тренутно има неколико. Ријеч је о веома тешком терену и пројекат ће бити веома захтјеван што се тиче финансијског и временског оквира", појаснио је Гагић.

Представник Делегације ЕУ у БиХ Горан Филиповић рекао је да се пројект израде студијске документације за брзи пут Сарајево-Вардиште разматра већ дуго, да би сад улазио у финалну фазу.

"То је веома комплексан, захтјеван и скуп захват, који се суочава са генералним проблемом у БиХ, а то је проблем малог обима саобраћаја, гдје је јако тешко доказати исплативност тих инвестиција, а самим тим добити средства за кредитирање оваквих пројеката", истакао је Филиповић.

Презентацији су присуствовали представници Министарства комуникација и транспорта БиХ и јединица локалне самоуправе.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.