Sign In

Подршка ЕБРД пројектима у Републици Српској

Објављено:

​​​Министар саобраћаја и веза Неђо Трнинић разговарао је данас са делегацијом Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) коју је предводио досадашњи директор ЕБРД у БиХ Јан Баун, а којој је присуствовала и новоименована директорица ЕБРД у БиХ Мануела Несл.

Разговарано је о актуелним инфраструктурним пројектима у области саобраћајне и жељезничке инфраструктуре.

За изградњу аутопутева и рехабилитацију регионалних и магистралних птева у Републици Српској код Европске банке за обнову и развој до сада су обезбијеђена средства у укупном износу од око 351 милион евра. Тренутно је у поступку ратифације споразум између БиХ и ЕБРД за аутопут на коридору 5Ц кроз Републику Српску, за дионицу од Руданке до Путниковог брда, у износу од око 150 милиона евра.

Такође, средствима из кредита ЕБРД финансиран је и пројекат модернизације дијела жељезничке пруге Добој – Бања Лука укупне вриједности од око 27,3 милиона евра. 

Током састанка разговарало се и о будућим инфраструктурним приоритетима и то наставку изградње аутопута 5Ц кроз Републику Српску, од Јоховца до Вукосавља, изградње магистралног пута Фоча/Брод на Дрини – Шћепан Поље, као и ремонт пруге Шамац – Добој – Рјечица.

Досадашња сарадња институција Републике Српске и ЕБРД оцијењена је веома успјешном.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.