Sign In

Потписан Уговор о концесији за изградњу аутопута Бања Лука - Приједор

Објављено:

​​​​Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић и генерални директор "СДХС-ЦСИ БХ" д.о.о. Бања Лука Јанг Сју потписали су данас, 13.12.2018. године, у Бањој Луци Уговор о концесији за изградњу аутопута Бања Лука – Приједор – Нови Град (Прва фаза, Бања Лука – Приједор).

Вриједност инвестиције (пројектовање и изградња) је пројектована на износ од 297 милиона евра.

Концесија се додјељује се на период од 33 године, укључујући и период изградње (3 + 30).

Концесионар ће пројектовати, изградити, управљати, одржавати и финансирати изградњу аутопута Бања Лука – Приједор, те ће током периода управљања и одржавања Република Српска плаћати концесионару годишњу накнаду за расположивост аутопута у износу од 32,5 милиона евра, без издавања гаранције Републике Српске. 

Аутопут Бања Лука – Приједор ће бити дужине око 42 km, профила са по двије саобраћајне траке по смјеру, раздијелним острвом и зауставним тракама. Према подацима генералног пројекта очекује се да ће на предметној дионици бити изграђено седам тунела и 35 мостова, са три планиране петље и инфраструктуром за затворени систем наплате путарине са три станице за наплату, као и системом за управљање и контролу безбједности саобраћаја.

Пројектовање аутопута треба да буде у складу са правилима струке, прописима који уређују област друмског саобраћаја, смјерницама и нормама на снази у Републици Српској. 
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.