Sign In

Већи број регистрованих чамаца

Објављено:

Рјешењем министра саобраћаја и веза од јуна 2007. године административним службама у Републици Српској утврђена је обавеза да успоставе регистар чамаца и организују издавање пловидбених дозвола за чамце, чији власници имају пребивалиште, односно боравиште, на подручју тих општина, као и да извјештај о броју регистрованих чамаца у претходној години доставе Министарству саобраћаја и веза до 30. јануара.

На основу достављених података утврђено је да је у 2016. години регистровано 189 чамаца, што је  више него претходне године када је било регистрованих 175 чамаца.

Став Министарства саобраћаја и веза је да овај извјештај не одражава стварно стање на терену, јер мислимо да постоји знатно већи број чамаца који се користе, али да грађани још увијек немају довољно развијену свијест о значају регистрације пловног објекта, те да ту највећу улогу игра Републичка управа за инспекцијске послове.

Неопходно је да надлежни инспектори појачају контролу, како би се  уредила ова област, а посебно из разлога што је на цијелом пловном путу ријеке Саве, дијелу Уне, Врбаса, Босне и Дрине, утврђен међународни режим пловидбе и свако поступање супротно прописима којима је уређена ова област, представља опасност за безбједну и сигурну пловидбу.

 У складу са одредбама Правилника о програму и начину  полагања испита за управљаче чамца („Службени гласник Републике Српске" број 85/07), Министарство саобраћаја и веза је, путем своје Подручне јединице - Капетаније пристаништа смјештене у Брчком, током 2016. године организовало 10 испита за управљаче чамца, којима је приступио 469 кандидата, који су након успјешно положеног испита добили увјерења. Испити су одржани у свим градовима, у којим је пријављен већи број заинтересованих кандидата. Поређења ради, у 2015. години испит за управљаче чамца положило је 366 кандидата.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.