Sign In

Кнежевић на обиљежавању 20. јуна, Свјетског дана избјеглица

Објављено:

Помоћник министра управе и локалне самоуправе, Никола Кнежевић, присуствовао је данас (19.6.2020.) обиљежавању 20. јуна, Свјетског дана избјеглица, које је одржано у Конференцијскоj сали Административног центра Владе Републике Српске.

Обиљежавање овога датума организовао је Републички секретаријат за расељена лица и миграције и Природно-математички факултет у Бања Луци. 

Присутнима се данас обратио в.д. директора Републичког секретаријата за расељена лица и миграције Марко Аћић, који је, између осталог говорио о активностима Секретаријата када је у питању ова област те о плановима за наредни период.

Аћић је подсјетио на проведбу Анекса 7 Дејтонског мировног споразума, који се управо односи на права избјеглог становништва те указао на значај координације са јединицама локалне смаоуправе, институцијама на нивоу оба ентитета и заједничким институцијама на нивоу БиХ.

„Републички секретаријат за расељена лица и миграције  улаже максималне напоре да се помогне овој категорији становништва. Вријеме је да сви имају једнак третман у оба ентитета, како они који се враћају у Републику Српску, тако и они који се враћају у Федерацију БиХ“ рекао је Аћић, најављујући идуће седмице састанак на ту тему. 

Он је посебно апострофирао проблем избјеглих са подручја Хрватске , напомињући  да Секретаријат на чијем је он челу, чини све да се и овој категорији укаже помоћ јер су, како је истако, највише оштећени.

О проблематици избјеглог и расељног становништа данас су говорили и представници Природно-математичког факултета-Студијски програм за географију у Бањој Луци те представници Удружења избјеглих Срба из Хрватске. 

Заједнички закључак је наставак активности за побољшање положаја избјеглог становништва и институционално повезивање око овог питања.

Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.