Sign In

Министрица Решић посјетила општину Крупа на Уни

Објављено:

Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић рекла је да је, иако је општина Крупа на Уни добила негативно ревизорско мишљење, то веома важно јер представља смјерницу новом начелнику како да поступа, с обзиром на наслијеђене проблеме у тој локалној заједници које су произвеле законски неутемељене одлуке из ранијег периода.

Решићева је нагласила да су те потпуно неутемељене или законски неосноване одлуке произвеле одређене правне и финансијске посљедице.

"Сада је након три-четири године веома тешко установити шта се десило и како се десило. Овдје је нерад оставио огромне посљедице и то је оно што је основни проблем. Мислим да је то ревизорско мишљење дошло у правом тренутку и да је за општинско руководство спасоносно и потребно", рекла је Решићева новинарима након данашњег (25.7.2017.)састанка са начелником општине Крупа на Уни Младеном Кљајићем.

Она је навела да је један од проблема у Крупи на Уни водоводно предузеће за које је јуче усвојена одлука о покретању процедуре стечаја, те напоменула да је то вјероватно једина општина у Републици Српској која има раднике водовода који су запосленици општине, што систем апсолутно не препознаје.

"Нисмо ми ти који ће људе оставити без посла, али то је нешто што систем не препознаје. То су проблеми које општинско руководство покушава да ријеши уз нашу правну помоћ“ рекла је Решићева.

Она је навела да је ситуација која је затекла ново руководство у општини Крупа на Уни са свих аспеката таква да се не може сусрести често, али да сматра да ће ситуација, након што се неке ствари сложе у тој локалној заједници, знатно поправити.

"Оно што морамо урадити одмах јесте покушати наћи начин да, прије свега, поново поставимо правне темеље и да се сви фокусирамо на то да покушамо ријешити горуће дефиците", рекла је Решићева.

Она је подсјетила да је са руководством општине и прије данашње посјете одржано више састанака у Бањалуци, те додала да је локалној управи за рјешавање правно комплексних ситуација на услузи правни тим Министарства.

Кљајић је рекао да је буџет ове изразито неразвијене општине око 800.000 КМ, али да износ још није коначан, те навео да је доста горућих проблема, међу којима су и дуговања за социјална давања.

"Један од проблема је и водоснабдијевање становника дијела општине, за шта ћемо помоћ тражити од предсједника Републике Српске Милорада Додика", навео је Кљајић, захваливши Решићевој за подршку Министарства управе и локалне самоуправе.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.