Sign In

Министарка Решић: Обавезна координација општинских и републичких инспекција

Објављено:

​​​​​​​​​​Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић изјавила је данас да је Нацртом закона о инспекцијама Српске исказано опредјељење да се створи обавезна координација општинских и републичких инспекција.

Она је навела да је овим законом предвиђена и обавезна мјесечна координација Пореске управе, Министарства унутрашњих послова и Инспектората Српске. 

"Законом прописујемо обавезу планирања и усклађивања планова општинских и републичких инспектора. Пословна заједница истакла је да раније није постојало такво планирање, па се често дешавало да у једној седмици у исти пословни субјекат долазе и општински и републички инспектори", рекла је Решићева новинарима у Бањалуци. 

Она је нагласила и да је овим актом предвиђено да се као кривично дјело третира непријављивање радника и да је инспектор дужан да када у контроли затекне непријављеног радника одмах о томе обавијести надлежно тужилаштво. 

Решићева је навела да ће се приликом утврђивања броја инспектора у појединим инспекцијама морати планирати које су реалне потребе, чиме ће се избјећи ситуације да у једној регији постоји превише инспектора за једну област, а да уопште нема инспектора за одређене инспекције службе. 

"Са терена је била увијек озбиљна примједба да инспектори не могу да уђу у привредне субјекте зашто што нису регистровани, а овим нацртом закона се омогућава и то", навела је Решићева. 

Она је додала да је предвиђено да инспектори приликом контроле први пут регистрованих микропривредних субјеката у којима нађу, условно речено мањи прекршај, издају налоге за њихово отклањање, али да их не кажњавају ако је ријеч о првој години рада таквог субјекта. 

Решићева је рекла да од усвајања овог закона у форми нацрта до приједлога слиједи процедура у којој се очекује и јавна расправа као и стручна расправа коју је тражио Економско-социјални савјет Српске, који је и дао неке од примједби на овај акт. 

Помоћник министра за ресор управе Никола Кнежевић рекао је да се појавила и потреба да се дефинише посебна организациона јединица у оквиру Инспектората Српске која ће вршити интерну контролу над инспекторима - општинским и републичким. 

"У овом случају говоримо о инспекторима који ће на одговарајући начин, уз испуњавање одређених услова рада, вршити инспекцијски надзор над прегледима које су већ извршили други инспектори уколико постоје одређени недостаци, чиме ће се ограничити могућност самовоље појединих инспектора и евентуалних грешака које су се десиле у вршењу инспекцијског надзора", навео је Кнежевић. 

Влада Републике Српске утврдила је 29. августа Нацрт закона о инспекцијама као један од реформских закона.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.