Sign In

Решић-Ћосић: Задовољни провођењем Закона о локалној самоуправи

Објављено:

​​​​

За двије године колико је на снази закон о локалној самоуправи постигнути су значајни резулати на терену, заједничка је осјена данашњег (24.1.2019.) састанка министра управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејле Решић са предсједником Савеза општина и градова Републике Српске Љубишом Ћосићем.

 
Посебан акценат на овоме састанку био је посвећен одредби Закона која се односи на број запослених у општинским и градским администрацијама које ову ставку морају ускладити са европским стандардима а то подразумјева три запослена на 1.000 становника. Локалним заједницама је, како је подсјетила министарка Решић остављен прелазни рок од годину до годину и по дана да број запослених ускладе са одредбама Закона а који истиче у јулу 2019. године.

 
„Направили смо заначајан искорак а то је спријечити непланско запошљавање које није у складу са буџетом локалне заједнице“ рекла је министарка Решић, истичући да се одређен број локалних заједница приближио овоме броју али има и оних које још увијек имају вишак запослених. 

 
„Наше опредјељење је да продужимо овај рок али и то да буџети локалних заједница више од 50 одсто не буду усмјерени на плате запослених“ изјавила је министарка Решић и навела позитван  примјер Дервенте, Приједора и Братунца који могу запсоленити још радника у своју администрацију те да се Закон, по овом основу веома успјешно проводи у Лакташима, Петровцу, Бијељини, Доњем Жабару, Језеру, Калиновику, Купресу, Шипову...

 
Предсједник савеза општина и градова Републике Српске Љубиша Ђосић је подсјетио на добру сарадњу са ресорним министарством , истичући да су за двије године проведбе Закона о локалној самоуправи направљени значајни помаци.

 
„Зато ћемо, у договору сас Владом, односно Министарством управе и локалне самоуправе и договорити измјене овог Закона по који ће се рок за усклађивање броја запослених у администрацијама, према  његовим одредбама, пролонгирати на двије године, до 2021. године“ рекао је Ћосић и најавио да ће о закључцима данашњег састанка упознати Предсједништво Савеза.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.