Sign In

Бањалука-Решић: Српска опредијељена да настави реформу јавне управе

Објављено:

​​​Република Српска је опредијељена да настави реформу јавне управе, али је за њу неприхватљив начин расподјеле новца у Фонду за реформу јавне управе, изјавила је министар управе и локалне самоуправе Српске Лејла Решић.

"За Републику Српску није прихватљива чињеница да канцеларија координатора за реформу јавне управе себе поставља изнад Владе Републике Српске", рекла је Решићева данас (13.02.2018.) на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Решићева сматра да би ова канцеларија требало да буде техничка подршка ресорном министарству, истичући да је ситуација данас таква да су они подршка сами себи и да имају 52 запослена.

Она је рекла да је основни проблем то што Фонд за реформу јавне управе не постоји од децембра 2017. године, те да ресорно министарство већ годину дана покушава, тражи и инсистира да разговара са донаторима о начину расподјеле средстава.

"Већ дуго не функционише расподјела средстава. Четири године покушавамо у оквиру Фонда да нађемо начин да то промијенимо. Нисмо наишли на разумијевање, а 31. децембра 2017. године смо јасно рекли да више не желимо на такав начин да радимо", појаснила је Решићева.

Она је подсјетила да је 4. децембра 2017. године имала састанак са шведским амбасадором у БиХ и једним од донатора, додајући да му изражава захвалност за тадашње разумијевање јер је једини рекао да постоје елементи исправног у реформи јавне управе у Српској.

Решићева напомиње да је Република Српска 2006. године ушла у процес реформе јавне управе, али да од тада ниједан донатор није питао да ли је у реду начин на који се троши њихов новац.
"Немогуће је данас поредити Републику Српску и Федерацију БиХ, јер је политчки систем у Српској потпуно другачији и Република Српска једина у БиХ има Министарство управе и локалне самоуправе које је законом дефинисан​о шта ради и које одговара Народној скупштини", каже Решићева.

Она је рекла да Републици Српској не треба никакав стратешки оквир, јер ресорно министарство добро зна шта ради и шта су му обавезе.

"Нови стратешки оквир који се покушава наметнути је као `треће око` када читате, без циља, плана, идеје и то је за нас неприхватљиво. Ово није `не` само да би било `не`, већ зато што желимо да се више не финансирају програми за обуку за рачунаре. Ако желе реформу, желимо да нас подрже у битним пројектима", истакла је Решићева.
Она је рекла да је Република Српска сама платила пројекте е-регистрација, е-матичар, е-беба, јер Фонд то није видио у стратегији.

 
"Република Српска јесте за реформе, остаје у дијалогу, али морамо другачије", поручила је Решићева.​

 ​

​​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.