Sign In

Министри Решић и Ружић: У фебруару потписивање проширеног меморандума о сарадњи

Објављено:

​​Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић и министар државне управе и локалне самоуправе Србије Бранко Ружић, потписаће у фебруару 2018. у Београду проширени меморандум о сарадњи, којим ће бити дефинисани конкретни кораци сарадње у области локалне самоуправе, договорено је на  данашњем (28.11.2017.) састанку  ресорних министара у Бањалуци.
 
Решићева је рекла да ће покушати анимирати и представнике Савезе општина и градова Српске и Србије да се прикључе како би се утврдило шта је једнима и другима потребно и да се на тај начин боље увежу локалне заједнице.
 
"Док се ми не увежемо на такав начин, средства која постоје било гдје у свијету, а намијењена су нашим земљама, неће нам бити доступна", изјавила је Решићева новинарима након састанка.
 
Према њеним ријечима, разговарано и о Националној академији за стручно усавршавање у јавној управи Србије чијем оснивању, како је нагласила, Србија иде ужурбаним корацима.
 
"Наша идеја је била да се што прије и боље укључимо у ове токове и да користимо све оно што Србија има, да едукујемо под истим условима наше службенике када је ријеч о европским стандардима", истакла је Решићева.
 
Она је навела да ће Србија користити искуство које има Република Српска приликом доношења Закона о платама.
 
Ружић је рекао новинарима да је данашњи састанак наставак онога што је договорено на недавно одржаној заједничкој сједници влада Србије и Републике Српске у Београду.
 
Он је навео да два ресорна министарства могу постићи високи степен сагласности у погледу приступа рјешавању одређених проблема и размјене искустава у досадашњем периоду, а у складу са Споразум о специјалним паралелним везама Србије и Републике Српске.
 
"Реформа јавне управе је један од три стуба европских интеграција којима читав регион тежи, а која је прије свега у интересу свих наших грађана и представља својеврсну реформу менталитета", истакао је Ружић.
 
Он је рекао да реформа јавне управе представља и својеврсну реформу закона о управном поступку и закона о инспекцијском надзору, односно жеље да привреда буде еволвирана и задовољна.
 
Ружић је рекао да је на састанку било ријечи и о софтверским платформама које су примијењене у Србији у вези са реформом јавне управе.
 
Он је рекао да ће Меморандум о сарадњи два министарства, који је потписан 2012. године бити "зановљен са свим спроведеним реформама у Србији и Републици Српској".
 
Ружић је рекао да је у Скупштини Србије донесен Закон о националној академији за стручно усавршавање у јавној управи.
 
"У складу са Споразумом о специјалним паралелним везама Србије и Републике Српске постоји идеја да они који су заинтересовани да раде у јавној управи у Српској имају идентичан третман као и они који ће долазити из централне Србије", појаснио је Ружић.
 
Он је рекао да ће ово питање бити предмет потписивања проширеног меморандума два министарства у Београду.

​​Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.