Sign In

Министарка Решић – Циљ ефикасна администрација прилагођена потребама грађана

Објављено:

​​Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић истиче да је, између осатлог  један од циљева министарства које предводи, ефикасна администрација која ће у потпуности бити прилагођена потребама грађана и привреде.
 
"Наш циљ јесте да имамо ефикасне системе у служби грађана и привреде. И у наредној години ћемо инсистирати на овоме", рекла је Решићева у интервјуу Срни и подсјетила да су ради тога у посљедњих годину дана урађене измјене појединих законских рјешења, међу којима Закона о матичним књигама и Закона о општем управном поступку.
 
Тиме су, каже Решићева, постављени оквири у администрацији за скраћивање рокова да би грађани били максимално укључени у процес доношења рјешења, јер се на тај начин смањује корупција, а управе и локалне самоуправе постају сервис грађана.
 
"Дакле, мијењамо концепт у коме смо навикли да је администрација сама себи сврха. Наш циљ јесте ефикасна администрација, јер живимо у 21. вијеку, сви имају базе података и нема разлога да тако не буде", сматра Решићева.
 
Према њеним ријечима, до сада се показало да су начињени велики помаци у ефикасности администрације, али има много простора за побољшање рада.
 
Она наглашава да је веома значајно шту су и административни радници из свих локалних заједница прошли идентичне обуке, с циљем да унаприједе рад и ефикасност.
 
Говорећи о Стратегији развоја локалне самоуправе до 2021. године, Решићева је рекла да је овим актом први пут третирано и питање дијаспоре и проширивање међуопштинске сарадње.
 
"Локалне заједнице су препознале колики је значај наших људи који живе у иностранству. Они могу помоћи локалним заједницама из којих потичу и сигурно су најбољи амабасадори свих нас", сматра Решићева.
 
Решићева наводи да ће у 2019. години бити рађено на изради стратегије за национале мањине.
 
"Имамо савезе и савјете за националне мањине, али цијенимо да је потребан документ у коме ћемо јасно дефинисати све што је важно за национале мањине", рекла је Решићева.
 
На питање каква је сарадња Министарства управе и локалне самоуправе са Савезом општина и градова Републике Српске, Решићева је оцијенила да је квалитетна.
 
"Савез општина и градова је један од наших најтежих саговорника, али и најквалитенијих. Водећи људи локалних заједница знају шта хоће и важно је што овај савез никада није функицонисао на политички начин, а сваки наш разговор је био конструктиван с циљм изналажења најбољих рјешења", закључила је Решићева.

​​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.