Sign In

Сомбор- Форум жена начелница у Југоисточној Европи-Решић: Највиша оцјена за Републику Српску

Објављено:

​​​​​​​​​​​​Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић изјавила је данас (6.12.2019.) да је Српска добила највишу оцјену на првом регионалном  Форуму начелница у Југоисточној Европи, када је ријеч о програмском буџетирању и праћењу политика које су битне за подршку женама у политици и осталим сегментима живота.

"Тешко је афирмисати жену као начелника општине, али када буде изабрана, сигурно на функцији остане још два мандата. Српска је на Форуму добила највишу оцјену када је ријеч о подршци женама", рекла је Решићева, која у Сомбору учествује на овом Форуму.

Она је истакла да су БиХ и Република Српска једине у региону гдје се начелник општине бира директно, док је у осталим државама индиректно.

"Иако ми идемо тежим путем, број жена начелника општина није већи у земљама региона", додала је Решићева.

Овоме скупу су присуствовале и начелнице општина Језеро и Мркоњић Град: Снежана Ружичић и Дивна Аничић те Александар Пантић, генерални секретар Савеза општина и градова Републике Српске,  који је чланица NALASA, Мреже асоцијација локалних власти Југоисточне Европе, а који је организатор овог Форума.

Форуму, који ће бити завршен сутра, присуствују 22 градоначелнице/начелнице локалних заједница у Југоисточној Европи, представници Савеза општина и градова из девет земаља овог региона, као и скупштина општина и представнци  УН-а.

​ Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.