Sign In

Влада усвојила Нацрт закона о територијалној организацији

Објављено:

Влада Републике Српске утврдила је Нацрт закона о територијалној организацији Српске, према којем се називи општина Босанска Костајница и Босански Брод мијењају у Костајница и Брод.
"Јавна расправа у Босанској Костајници показала је да је већина грађана у овој општини прихватила назив Костајница, јер су сматрали да су неутрални и да никога не вријеђају", рекао је минситар управе и локалне самоуправе у Влади Републике Српске, Зоран Липовац.
Говорећи о Босанском Броду, министар је истакао да је више од 70 одсто грађана било за назив Брод Српске, али да се Влада, ипак, одлучила за приједлог Брод.

Министар Липовац је истакао да Влада Републике Српске овим законом не предлаже укидање појединих општина или њихово припајање, те потврдио да ће у Републици Српској и даље остати 62 општине и два града, укупно 63 јединице локалне самоуправе.
"Овим нацртом врло прецизно су прописани услови и процедуре за евентуално издвајање и стварање нових општина, односно све остале територијалне промјене за које се покаже иницијатива", навео је Липовац.

Додао је да ће се за називе општина Устипрача, Касиндо и Лукавица, користити усаглашени називи Ново Горажде, Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево.

Нацрт Закона о територијалној организацији предвиђа увођење регистра насељених мјеста, које ће водити Минситарство управе и локалне самоуправе, као и регистра катастарских општина, који ће водити Републичка управа за геодетске послове.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.