Sign In

„Српскаинфо“-Министарка Решић: Морамо подржати све који покрећу први бизнис

Објављено:

​​​​​Лејла Решић, министарка управе и локалне самоуправе РС, каже да је новим законом о инспекцијама предвиђено да младе људе и све оне који покрећу први бизнис инспектори неће моћи да казне током прве године рада.

Према њеним ријечима, овај закон ће се у форми нацрта у септембру наћи у скупштинској процедури.

„Циљ нам је да помогнемо онима који први пут оснивају предузеће са до пет запослених. Идеја је да их инспектори уче како да раде, те како и у којем року да отклоне неправилности, али да им не могу наплатити казну“, наглашава Решићева, додајући да они покушавају не бити терет овој држави, него неко ко привређује, па им треба пружити подршку.

Решић истиче да нови закон о инспекцијама предвиђа да општинске и републичке инпекције своје планове морају усклађивати и пријављивати једни другима, како не би долазило до дуплирања контрола у само пар дана. 

На питање шта подразумијева нови приступ подршке неразвијеним општинама, министарка Решић каже да сваки пројекат има двије компоненте, једну која ће се односити на развијене градове, а другу усмјерену ка неразвијеним и изразито неразвијеним општинама којима недостаје инфрастуктурних  улагања.

„Влада има фонд од 300.000 КМ за суфинансирање пројеката код трећих лица, што је огромна помоћ за ове општине. Лане смо по овом основу утрошили 290.000, а у неразвијене општине је, за инфраструктурне пројекте, укупно отишло милион КМ. Остало нам је да изанализирамо које нам се локалне заједнице никад нису јавиле и шта их кочи да аплицирају у пројектима“, изјавила је министарка.

Она је рекла да избјегавања уплате неких локалних заједница у Фонд солидарности за лијечење дјеце је нешто око чека нико нема право да преговара, јер је ријеч о нашој дјеци и све локалне заједнице уколико се не понашају у складу са законом биће позване на одговорност. 

Питање о изјави координатор за реформу јавне управе БиХ Драгана Ћузулана да Влада РС „свјесно опструише процес реформе јавне управе одбијањем да усвоји стратегију 2018-2020“, Решићева истиче да Влада РС одбија стратегију, али не тако да би рекли „не“ неком процесу, него зато што желе другачији концепт Фонда за реформу јавне управе, посјећајући да је сулудо да за реформу јавне управе постоји фонд, а да они за пројекте траже средства на другој страни или троше своје паре. „Желимо да РС, независно од осталих нивоа власти, одлучује у које ће пројекте и на који начин усмјерити средства која јој припадају“, рекла је Решић.

Што се тиче питања да ли је рок за усклађивање броја запослених у општинама и градовима РС са бројем становника продужен до 30. јуна 2021. да би се спријечило отпуштање вишка радника, министарка каже да су увидјели да су сви активно радили на смањењу броја радника, у складу са законом и то је јасан сигнал да се људи труде, због чега су продужили рок.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.