Sign In

РТРС- Министарка Решић о Закону о инспекцијама: Анимирати мале привреднике да изађу из сиве зоне

Објављено:

​​​

Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић, изјавила је да ће инспектори, у складу са новим Законом о инспекцијама, дјеловати превентивно према малим привредницима који се региструју први пут у Српској с циљем да уђу у систем.
 
"Неће им писати новчане казне по различитим основама и дужни су их упозорити, научити и припремити за систем. Дакле, желимо те људе анимирати да изађу из сиве зоне и да уђу у систем, да буду његов званични дио, а не да раде по кућама. Желимо да привређују, да раде са нама и да им будемо подршка, а не непријатељ", рекла је синоћ (02.10.2019.) Решићева за емисију “Дневник плус“  Радио телевизије Републике Српске, говорећи о овом законском рјешењу, који је у форми нацрта недавно усвојен у Народној скупштини.
 
Она је навела да ће тим привредницима бити пружена подршка путем различитих програма и субвенција, подсјетивиши да су раније анкете показале да је онима који се баве или почињу одређени бизнис потребна прва година да "стану на ноге".
 
Решићева је рекла да инспекције, према новом закону којим се стварају услови за ефикасан систем откривања неправилности, неће опраштати случајеве непријављивања или угрожавања безбједности радника, јер су то кривична дјела.
 
Она је додала да се новим законом уводи и систем прикривених инспектора и прикривене куповине да би се ефикасније и лакше пронашли они који раде у сивој зону и прикупили докази о неправилностима.
 
Решићева је навела да ће новим законом бити успостављена координација општинских и републичких инспектора, чиме ће бити избјегнуте дупле контроле.
 
Она је рекла да ће се, између осталог, убудуће морати водити рачуна и о кадровској структури, те да нови закон обезбјеђује бољи надзор и контролу рада инспектора.
 
Министарка Решић је такође најавила да ће средином октобра бити спроведена јавна расправа о Нацрту овог закона у цијелој Републици Српској.
 
"Оптимално је да Закон о инспекцијама Републике Српске ступи на снагу почетком наредне године", рекла је Решићева.

​​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.