Sign In

Јавна управа - положај жена- Министарка Решић: Борба за женска права је процес који траје

Објављено:

​​​Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић изјавила је данас (7.3.2018.) да је актуелна Влада Српске - Влада жена, да има министарства у којима су доминантно жене, те да радује и број бираних жена у локалним самоуправама.
Решићева је пред почетак конференције "Анализа положаја жена у јавној управи Републике Српске" рекла да се бројеви ипак мијењају, те да борба за женска права није пројекат који траје два мјесеца или двије године, већ процес који траје и трајаће.
 
Она је изразила задовољство што је у посљедњих седам или осам година видљиво повећање броја жена у јавној управи, наводећи да данас има министарстава у којима су доминантно жене, попут Министарства управе и локалне самоуправе, Министарства саобраћаја и бројних других гдје сва руководећа мјеста или већину воде жене.
 
"То су огромни искораци. Оно што нас такође може радовати је и број бираних жена у локалним самоуправама, затим у Народној скупштини двије потпредсједнице су жене, први пут имамо предсједницу Вијећа народа и то су све ствари које се полако мијењају", рекла је Решићева.
 
Она је истакла да је потребно наставити рад на побољшању положаја жена и говорити о женским правима и могућностима жена, али и бити задовољан искорацима који су ипак видљиви.
 
У синдикату управе Републике Српске жене су заступљене у проценту од 60 одсто и чине већину запослених у јавној управи, истакнуто је пред почетак конференције коју организују Џендер центар Владе Републике Српске, Синдикат управе Републике Српске и Синдикално-едукативни центар.
 
Директор Џендер центра Републике Српске Мирјана Лукач рекла је да је то респектабилан број и сигнал Џендер центру Владе Републике Српске да заједно са Синдикатом управе ради интензивно на унапређењу положаја жена у јавној управи.
 
Лукачева је новинарма пред почетак конференције рекла да је јако мало жена на руководећим положајима и да се сусрећу са многим проблемима.
 
Она је истакла да је конференција начин радног обиљежавања Међународног дана жена - 8. марта, те да ће бити уприличено и потписивање Протокола о сарадњи између Џендер центра Владе Српске и Синдиката управе Републике Српске са циљем успостављања оквира за будућу сарадњу и унапређење односа у области равноправности полова, те спровођења мјера и активности из ове области.
 
Предсједник Актива жена Синдиката управе Републике Српске Оливера Ђурић Марковић је рекла да је у јавној управи укупно 5.466 запослених, од којих су 59 одсто жене.

​​Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.