Sign In

НС РС- Решић: Општина Градишка добија статус града

Објављено:

На данашњој (31.01.2019.) сједници Народне скупштине Републике Српске, посланици су усвојили Нацрт закона о граду Градишка и Нацрт закона о измјени  и допуни Закона о територијалној организацији Републике Српске.
 
Општина Градишка Нацртом закона о измјени и допунама Закона о територијалној организацији Републике Српске добија статус града, рекла је данас министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић.
 
Образлажући овај акт у Народној скупштини  Српске, Решићева је рекла да је основни разлог за доношење овог закона усклађивање са Нацртом закона о граду Градишка који је паралелно у процедури доношења са овим законом.
 
Чланом 10 Закона о локалној самоуправи прописано је да се град законом може успоставити на урбаном подручју које чине јединствену географску, социјалну, економску, историјску и територијалну цјелину са одговарајућим нивоом развоја, ако има више од 50.000 становника и статус развијене општине, наводи се у образложењу овог нацрта закона.
 
Решићева је навела да је општина Градишка на основу одлуке локалне Скупштине од 16. фебруара 2017. године покренула поступак за додјелу статуса града.
 
Такође је истакла да је Градишка доставила и елаборат о оправданости захтјева за стицање статуса града, који садржи опште информације, историјске претпоставке, демографска кретања, географски положај као фактор развоја, природни ресурси, туристички потенцијали, преглед стања и кретања на тржишту рада, структура привреде, преглед стања и кретања у области друштвеног развоја, здравствена заштита, социјална заштита, стање јавне инфраструктуре, просторна организација, буџет општине Градишка и општинска управа.
 
Градови у Републици Српској су Бањалука, Бијељина, Источно Сарајево, Добој, Зворник, Приједор и Требиње.
 

​​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.