Sign In

Министарка Решић: Знатно брже до јединственог матичног броја новорођеној дјеци

Објављено:

​​На данашњој (14.02.2019.) конференцији за новинаре министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић је истакла да је Влада Српске размотрила информацију о окончању активности на електронској размјени података у сврху одређивања јединственог матичног броја новорођеној дјеци, пријаве смртног случаја и промјене презимена у којој се наводи да ова активност сада траје нешто више од два сата, а не као прије 20 дана.

„Да се ради о значајном искораку, чији се ефекти виде на више поља, посебно за родитеље новорођене дјеце, затим на ажурност евиденција из надлежности Министарства унутрашњих послова, потврђује и податак да је од 21. децембра 2018. године, до данас електронским путем обављено више од од 3.368 услуга електронским путем, од који се 1019 односило на одређивање ЈМБ дјеци, 414 на промјену презимена након закључења брака и 1935 обавјештења о смрти“ рекла је министарка Решић, додајући да су се наведене активности реализоване у оквиру расположивих кадровских капацитета и без додатних финансијских средстава.

Министарка Решић је такокође нагласила је да је Влада Српске, на данашњој сједници утврдила Приједлог закона о граду Градишка, којим је прописано да ће, уколико буде усвојен у Народној скупштини, Градишка постати осми град у Српској.

Она је навела да је Влада Српске данас  утврдила и Нацрт закона о измјенама Закона о локалној самоуправи којим је до 30. јуна 2021. године продужен рок о усклађувању три запослена на 1.000 становника.Подсјетила да је рок требало да истекне 30. јуна ове године, да је 10 локалних заједница на оптималном нивоу када је ријеч о броју запослених, а да остале покушавају да ријеше ово питање, односно да број запослeних у општинским односно градским управама сведу на законски оквир.​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.