Sign In

РТРС-Решић: "Настављамо са реформом јавне управе"

Објављено:

​​​​​​​​​Република Српска је опредијељена да настави реформу јавне управе, јер нама то треба, ри​јечју треба нам уређен систем, јасно издефинисани циљеви и да не зависимо од других по овом питању, изјавила је министар управе и локалне самоуправе Српске Лејла Решић јуче (20.02.2019) гостујући у емисији „Српска данас“ Радио телевизије Републике Српске.

Она је је подсјетила да је Република Српска, у процесу реформе јавне управе, од 2006. године до данас урадила много и да је то жив процес, процес  који траје.

Српска, за разлику од осталих, има ресорно Министарство које се бави овим питањем  рекла је министарка Решић и подсјетила  да је основни проблем што Фонд за реформу јавне управе не постоји од децембра 2017. године, те да ресорно министарство већ годину дана покушава, тражи и инсистира да разговара са донаторима о начину расподјеле средстава.

Српска јесте за реформе, остаје у дијалогу, али морамо другачије, поручила је и овога пута  министарка Решић.

Она је је такође нагласила је да је Влада Српске недавно  утврдила Приједлог закона о граду Градишка, којим је прописано да ће, уколико буде усвојен у Народној скупштини, Градишка постати осми град у Српској.

Подсјетила је и на Нацрт закона о измјенама Закона о локалној самоуправи којим је до 30. јуна 2021. године продужен рок о усклађувању три запослена на 1.000 становника.

“ Тај рок  истиче 30. јуна ове године. Дио локалних заједница, њих десетак 10 су на оптималном нивоу када је ријеч о броју запослених, а остале покушавају да ријеше ово питање, односно да број запослeних у општинским односно градским управама сведу на законски оквир” рекла је министарка Решић

Навела је да је Влада усвојила и информацију која се тиче електронске размјене података у сврху одређивања јединственог матичног броја новорођеној дјеци, пријаве чињенице смрти и промјене презимена. „Сада је тај поступак знатно поједностављен и документе које су се чекали по двадесет дана сад новорођене бебе могу добити у року од два сата“ рекла је министарка Решић.​​​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.