Sign In

Протокол предсједнице Владе Републике Српске Жељке Цвијановић за недјељу, 24.06.2018. године

Објављено:

​​14.00 часова - Источно Ново Сарајево, зграда општине - Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић посјетиће општину Источно Ново Сарајево гдје ће са начелником општине Љубишом Ћосићем разговарати о инфраструктурном, економском и друштвеном унапређењу ове локалне заједнице.

Влада Републике Српске у протеклих десет година уложила је у општину Источно Ново Сарајево, по различитим основама из Развојног програма и из буџета Републике, више од 50 милиона КМ, док је посредством кредитних линија Инвестиционо-развојне банке /ИРБ/ Српске пласирано додатних 36 милиона КМ.

Значајна средства Влада Српске уложила је у област здравства, те је по том основу у Болницу и Дом здравља у Источном Сарајеву уложено око 17 милиона КМ, а у току је изградња и нове болнице /вриједности 55 милиона КМ/, која ће,  када у потпуности буде завршена, дугорочно опслуживати око 120.000 становника сарајевско – романијске регије Републике Српске, пружајући савремене медицинске услуге.

Када је ријеч о стамбеном збрињавању погинулих бораца и  ратних-војних инвалида на подручју општине Источно Ново Сарајево, Влада Српске уложила је око пет милиона КМ.

Захваљујући тим средствима, стамбено је збринуто 105 породица, од чега изградњом станова 37 породица, а неповратна новчана средства добилo je 68 породица.  

Од 2007. године до данас Влада Српске је кроз разне пројекте, међу којима су и подстицајна средства за развој пољопривреде и села,  водоснабдијевање и друго, те за подршку привредном развоју ове локалне заједнице издвојила више од пет милиона КМ.

У област образовања уложено је више од 12 милиона КМ, а планирано је да Влада у наредном периоду издвоји више од седам милиона КМ за изградњу новог студентског дома у Источном Новом Сарајеву, те за доградњу школског објекта и изградњу фискултурне дворане у Основној школи „Петар Петровић Његош" у Источној Илиџи.

Значајна средства издвојена су и за реализацију програма реконструкције, рехабилитације и изградње магистралних, регионалних и локалних путних праваца на подручју општине Источно Ново Сарајево - више од четири милиона КМ, док је из средстава економско-социјалне компоненте Развојног програма Републике Српске за пројекат изградње регионалног пута Лукавица-Загони-Јасик-Пале издвојено 8,8 милиона КМ.

У Источном Новом Сарајеву тренутно је у току изградња Трга Србија која се реализује захваљујући донацији Владе Републике Србије у износу од око два милиона КМ.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.