Sign In

Oдржана 74. радно-консултативна сједница Владе Републике Српске

Објављено:

​​Предсједница Владе Републике Српске Жељке Цвијановић обавијестила је данас чланове Владе да је извршила промјену у саставу Владе Републике Српске тако што је разријешила Дану Малешевића, министра просвјете и културе. 

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић овластила је Алена Шеранића, министра науке и технологије у Влади Републике Српске, да због разрјешења министра просвјете и културе Данета Малешевића, врши дужност министра просвјете и културе у Влади Републике Српске, до избора новог министра просвјете и културе, а најдуже у року од 90 дана.

Влада Републике Српске прихватила је данас, на 74. радно-консултативној сједници, у Бањалуци, Информацију о пројекту „Ремонт и модернизација жељезничке дионице Шамац-Добој-Рјечица (граница Републике Српске/ФБиХ)“ на Коридору Vc кроз  Републику Српску.
Задужују се Министарство саобраћаја и веза и „Жељезнице Републике Српске“ да покрену активности на реализацији овог пројекта.

Влада Републике Српске прихватила је Информацију о преласку с аналогне на дигиталну земаљску радио-дифузију у фреквенцијским опсезима 174-230 MHz  и  470-862 MHz.
Влада Републике Српске задужује Министарство саобраћаја и веза да прати активности које су везане за процес дигитализације у складу са усвојеним стратешким документима и редовно извјештава Владу Републике Српске.
С обзиром да је процес преласка са аналогног на дигитално емитовање у Босни и Херцеговини у знатном кашњењу и застоју у односу на земље у окружењу, Влада Републике Српске код Савјета министара БиХ инсистира да се процес дигитализације максимално убрза и проводи у складу са усвојеном Стратегијом и пројектима. Окончање пројекта дигитализације  сигнала је од посебног значаја за јавне  радио-телевизијске сервисе у БиХ, а увођењем дигиталне телевизије стварају се услови за ослобађање дијела фреквентног спектра који је намијењен за увођење четврте генерације мобилне телефоније.

Влада Републике Српске упознала се са Информацијом о спровођењу кампање „Јачање медијске писмености код дјеце у Републици Српској“.
Циљ кампање је јачање свијести код дјеце школског узраста о разумијевању улоге медија и бољем схватању медијских порука (информација, реклама и других садржаја) и заштите дјеце од негативних садржаја (насиља, вријеђања, дискриминације). Циљне групе кампање су ученици виших разреда основних школа, наставници и родитељи. Кампања се проводи у двије фазе. Прва фаза, која је у току, подразумијева истраживање о степену познавања основа медијске писмености код ученика, наставника и родитеља, укључивање ученика кроз наставне процесе и одржавање презентација и радионица, док је у другој фази предвиђена  израда приручника за ученике и наставнике и дистрибуција свим школама у Републици Српској, организовање округлог стола, усвајање Политике медијске писмености у Републици Српској и усвајање законске регулативе.
Закључком Влада Републике Српске задужује Министарство саобраћаја и веза и Министарство просвјете и културе да прате активности које су везане за процесспровођења кампање и редовно извјештавју Владу Републике Српске.

Влада Републике Српске прихватила је Информацију о Пројекту интегрисаног  развоја коридора  ријека Саве и Дрине и задужла Министарство саобраћаја и веза да активно учествује у  разговорима везаним за наведени пројекат, те да о свему редовно извјештава Владу Републике Српске.
Како се наводи у Информацији, свјесни чињенице да је обнова пловног пута ријеке Саве од великог значаја за све земље кроз које протиче, Свјетска банка је, уз сарадњу Међународне комисије за слив ријеке Саве, поново покренула активности на уређењу пловног пута, али сада уз активно учешће свих заинтересованих страна, односно надлежних институција за спровођење  Оквирног споразума о сливу ријеке Саве у БиХ. Имплементација пројеката  се очекује  у периоду од 2020-2025. године, а у међувремену је потребно да се изради техничка документација и усагласе сви детаљи за почетак реализације.
У Информацији се наводи да је, у оквиру Регионалног пројекта за интегрисани развој коридора ријеке Саве и Дрине, Свјетска банка доставила и преглед пројеката и потпројеката у оквиру овог програма, са износом трошкова. У оквиру подкомпонетне 1.3. - Унапређивање водног пута - наведене су  активности чије би извршење допринијело побољшању пловног пута ријеке Саве. Активности се односе на деминирање десне обале ријеке Саве,  уклањање критичних мјеста на  пловном путу, уређење пловног пута и подизање нивоа пловности и уређења лука и пристаништа на ријеци.    

Влада Републике Српске усвојила је Извјештај о спроведеном надзору над намјенским трошењем средстава прикупљених по основу боравишне таксе у 2017. години.
Према подацима Министарства финансија, на основу прегледа наплаћених и распоређених јавних прихода по основу боравишне таксе, евидентирано је  да је  у периоду од 01.01.2017.-31.12.2017. године укупно по овом основу наплаћено 1.175.509,07 КМ, што је у односу на 2016. годину (1.049.037,50 КМ) више за 126.471,57 КМ, односно забиљежено је повећање прихода од 12 %.

Влада Републике Српске донијела је Одлуку о давању сагласности на План утрошка средстава за период 01.01-31.10.2018. године, у укупном износу од  764.377,60 КМ, Министарству породице, омладине и спорта.
Средства се распоређују на сљедећи начин: Субвенција каматне стопе за стамбено кредитирање младих и младих брачних парова, у износу од 400.000,00 КМ, Текући грантови непрофитним удружењима и организацијама за афирмацију породице, у износу од 7.790,00 КМ, Текући грантови за реализацију програма дефинисаних Омладинском политиком Републике Српске и пројеката за унапређење и развој омладинског организовања, у износу од 28.630,00 КМ, Текући грантови за подршку активностима и пројектима за унапређење и развој волонтирања, у износу од 17.337,70 КМ, Текући грантови спортским организацијама, у износу од 201.429,60 КМ, Текући грантови спортским организацијама лица са инвалидитетом у Републици Српској, у износу од 8.277,00 КМ, Текући грантови за финансирање спортских клубова и спортских манифестација у Брчко Дистрикту БиХ, у износу од 13.344,20 КМ, Текући грантови за национална спортска признања Републике Српске, у износу од 42.853,60 КМ, Текући грантови врхунским и перспективним спортистима у Републици Српској, у износу од 42.281,50 КМ  и Текући грантови удружењима од јавног интереса, у износу од 2.434,00 КМ.​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.