Sign In

Предсједник Вишковић разговарао са начелником општине Лакташи Ранком Карапетровићем

Објављено:

​​​Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковића разговарао је данас, у Лакташима, са начелником ове општине, Ранком Карапетровићем.

Премијер Вишковић истакао је да је Влада Републике Српске општини Лакташи, прошле године, одобрила око 2,5 милиона КМ за реализацију разних пројеката, од којих је половина завршена.

Предсједник Вишковић је рекао да ће посјетити све општине и градове у Републици Српској како би се увјерио шта је урађено на спровођењу пројеката започетих 2018. године и како би, уколико је потребно, Влада Републике Српске додатно помогла. ​

,,Разговарано је о наплати пореза на непокретности код локалних заједница, гдје има доста неправилности. Неки објекти уопште нису пријављени, или су пријављени на знатно мању квадратуру. То су уочиле локалне заједнице и обавијестиле Пореску управу", рекао је премијер Вишковић и најавио да ће о рјешавању тог  проблема разговарати са директором Пореске управе.

Предсједник Вишковић је додао да општина Лакташи од пореза на непокретности сада прикупља око милион КМ.

,,Ако би се ријешило то питање, да људи заиста плате порез, по имовини са којом располажу тај износ би био барем два пута већи", навео је премијер Вишковић.

Предсједник Владе је рекао да је недопустива дискриминација у плаћању пореза, те да је свјестан чињенице да се често пријављује мање површина некретнине с циљем плаћања нижег пореза.

„Сличан проблем имају и остале локалне заједнице. Влада Републике Српске ће се заједно са Пореском управом озбиљно позабавити овим питањем", нагласио је предсједник Владе.

Премијер је поручио да су представници локалне власти у Лакташима на састанку изнијели одређене идеје у вези са појединим законским рјешењима, те да ће све оправдане сугестије бити размотрене с циљем побољшања животног стандарда у Републици Српској.

Начелник општине Лакташи Ранко Карапетровић изјавио је да је на данашњем састанку, између осталог, разговарано о рјешавању проблемима које има ова локална заједница

Он је изразио је задовољство што је премијер Вишковић показао заинтересованост за проблеме које има општина Лакташи.

,,Разговарали смо како да уједначимо критеријуме на плану финансирања општина и унаприједимо стање у том смислу", поручио је начелник Карапетвровић. Он је истакао да је општина Лакташи добила много изградњом ауто-пута али и да треба радити на санацији локалних путева.

Она је навео да су премијера Вишковића упознали о пројектима које је подржала Влада Републике Српске у претходном периоду.

,,Неки пројекти се завршавају као што је вртић у Александровцу и амбуланта у Слатини и радови иду предвиђеном динамиком. Надам се да је премијер Вишковић задовољан како се одвијају радови на пројектима које је финансирала Влада и нашим учешћем у тим радовима", навео је начелник Карапетровић.

Он је истакао да, између осталог, степен привредног развоја треба да буде један од  критеријума за расподјелу новца општинама од ПДВ-а.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.