Sign In

Влада Републике Српске утврдила Нацрт закона о заштити жртава ратне тортуре

Објављено:

Влада Републике Српске утврдила је данас, на 157. сједници, у Бањалуци, Нацрт закона о заштити жртава ратне тортуре.

Законом се уређују услови и поступак за признавање статуса и права жртава ратне тортуре, права по основу утврђеног статуса и начин њиховог остваривања, начин обезбјеђивања средстава за остваривање тих права, те друга питања од значаја за признавање статуса и права по овом закону.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић објаснио је на конферецнији за новинаре да Нацртом закона о заштити жртава ратне тортуре треба дефинисати статус и права људи који су били жртве тортуре у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

"То су људи који су претрпјели одређена малтретирања у логорима или изван њих, а нису били обухваћени Законом о цивилним жртвама рата. Зато се на основу међународних стандарда наметнула потреба да се те особе обухвате законском регулативом да би имале статус жртава ратне тортуре", рекао је министар Савановић.

Он је истакао да је ријеч о нацрту закона који ће највјероватније ићи у јавну расправу.

"По пријему свих сугестија, односно проширења и редукција тих права, ми ћемо пред Владу и Народну скупштину изаћи са квалитетним приједлогом закона. Надам се да ће овај акт у наредној години бити оперативан у смислу примјене", каже министар Савановић.

Он је навео да су процијењена средства за примјену овог закона око милион КМ и обезбијеђена су у буџету.

Министар Савановић је рекао да они који су обухваћени одређеним правима у Републици Српској, Федерацији БиХ, БиХ, Брчко дистрикту или у земљама окружења не могу подносити захтјеве за признавање статуса и права по овом закону.

Начелник Одјељења за нормативно-правне послове у ресору за борачко-инвалидску заштиту Рада Кела која је учествовала у изради овог закона, изјавила је да овај акт дефинише шта је жртва ратне тортуре као посебна категорија цивилних жртава рата.

"Најзначајније право које прописује овај закон је мјесечно новчано примање које могу да остваре најтеже категорије жртава ратне тортуре, а то су жртве сексуалног насиља", навела је Кела.

Она је рекла да се поменуте жртве сексуалног насиља разврставају у три групације, од чега зависи износ мјесечних новчаних примања.

Према њеним ријечима, закон помиње и логораше који према овом закону могу да остваре статус и одређена права, али не и право на мјесечно новчана примања.

Она је напоменула да на основу овог закона могу остварити право на здравствену заштиту и здравствено осигурање, ослобађање трошкова партиципације, бањску рехабилитацију, подстицаје за запошљавање и самозапошљавање, посебну психолошку подршку, социјалну заштиту, бесплатну правну помоћ и ослобађање од плаћања административних и судских такса.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.