Sign In

Одржана 46. сједница Републичког штаба за ванредне ситуације

Објављено:

Републички штаб за ванредне ситуације разматрао je данас, на 46. сједници, епидемиолошку ситуацију у Републици Српској.


На приједлог Института за јавно здравство Републике Српске, Републички штаб за ванредне ситуације донио је Закључак о спровођењу мјера заштите у заједници лица која су заражена вирусом корона (SARS-CoV-2). 

Са даном 01.07.2020. године налаже се престанак рада сљедећих републичких објеката за изолацију карантинског типа:

 1. ЈЗУ Универзитетски клинички центар Републике Српске на локацији-стара пулмологија,
 2. ЈЗУ Болница „Србија", Источно Сарајево, на локацији-стара пулмологија,
 3. ЈУ Дом ученика Бијељина", Бијељина,
 4. ЈУ „Дом ученика Требиње" и
 5. ЈУ „Дом ученика Добој".
   
  Републички штаб задужио је координаторе за здравствена питања у наведеним објектима да до 01.07.2020. године обаве преглед лица која се налазе у изолацији у наведеним објектима и у зависности од медицинског налаза Хигијенско – епидемиолошким службама надлежних домова здравља доставе информације и препоруче да се лица без симптома и са блажим симптомима упуте у кућну изолацију, а лица са средње тешким и тешким симптомима упуте на болничко лијечење.
   
  ХЕС службе надлежних домова здравља задужене су да од 30.06.2020. године лица са тестом позитивним на SARS-CoV-2 која су без симптома и са блажим симптомима упућују у кућну изолацију, а лица са средње тешким и тешким симптомима упућују на болничко лијечење.
   
  ХЕС службе домова здравља задужене су да, уколико лица заражена вирусом SARS-CoV-2 немају услова за обављање кућне изолације према препорукама Института за јавно здравство Републике Српске, у сарадњи са локалним кризним штабовима обезбједе изолацију за иста.

 

Републички штаб за ванредне ситуације донио је Закључак о потреби набавке тестова за РТ-ПЦР апарат за доказивање SARS-CoV-2.

Републички штаб за ванредне ситуације прихватио је Информацију о потреби  набавке тестова за РТ-ПЦР апарат за доказивање SARS-CoV-2.

Републички штаб за ванредне ситуације је сагласан да се изврши набавка 25.000 комада тестова за РТ-ПЦР апарат за доказивање SARS-CoV-2, за потребе здравствених и других установа у Републици Српској.

За реализацију овог закључка се задужује ЈЗУ Институт за јавно здравство Републике Српске који ће о реализацији истог обавијестити Министарство здравља и социјалне заштите.

 

Републички штаб за ванредне ситуације донио je Закључак о донацији  директних антигенских тестова за доказивање „SARS-CoV-2" јавним болничким установама.

Републички штаб за ванредне ситуације прихватио је Информацију о потреби донације директних антигенских тестова за доказивање „SARS-CoV-2" јавним здравственим установама.

Републички штаб за ванредне ситуације одобрава донацију директних антигенских тестова за превенцију, сузбијање и отклањање пандемије вируса „SARS-CoV-2" и болести COVID 19.

 

Републички штаб за ванредне ситуације донио је Закључак о измјени Закључка о обавезном спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом корона (COVID-19) у Републици Српској.

Измјеном овог закључка, до 06.07.2020. године забрањују се такмичарске активности спортских организација и спортиста осим за сљедеће спортове без присуства публике: атлетика, бициклизам, бодибилдинг, ваздухопловство, кајак, кану и рафтинг, стони тенис, стрељаштво, тенис, ауто-мото спорт, гимнастика, планинарство, бадминтон, веслање, спортови подводних активности, спортски риболов, коњички спорт, стреличарство, голф, дизање тегова, једрење и триатлон.

 

НАПОМЕНА: Сви досадашњи закључци Републичког штаба за ванредне ситуације доступни су на Порталу Владе Републике Српске у секцији „Републички штаб за ванредне ситуације – Акти", https://www.vladars.net, као и на страници Коронавирус у Српској, https://koronavirususrpskoj.com/
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.