Sign In

За 34 студента генерације са два јавна универзитета у Републици Српској омогућено обављање приправничкког стажа од 1. септембра

Објављено:

​Влада Републике Српске усвојила је данас, на 83. сједници, Информацију о стручном оспособљавању најбољих студената Републике Српске.

Предсједник Владе  Републике Српске Радован Вишковић изјавио је на конференцији за новинаре, након сједнице, да је тиме за 34 студента генерације са два јавна универзитета у Српској омогућено обављање приправничкког стажа од 1. септембра.

„Уколико неки факултет одлучи да задржи студента генерације у статусу асистента или уколико је неко од њих већ пронашао запослење, неће бити могућности замјене“, рекао је премијер Вишковић.

Он је објаснио да никог од њих не може замијенити неко ко је сљедећи по успјеху, те да се омогућавање обављања приправничког стажа односи  искључиво на најбоље, односно на студенте генерације.

Премијер Вишковић рекао је да је Влада данас донијела Одлуку о финансирању, пројектовању и изградњи дионице ауто-пута Брчко-Бијељина-Рача, чија је вриједност 750 милиона КМ.

Он је истакао да је вриједност изградње 600 милиона КМ, док се 150 милиона КМ односи на камате, провизије и друге накнаде.

"Ова дионица је подијељена у два лота. Један је од Брчког до Бијељине, а други од Бијељине до Раче", рекао је премијер Вишковић.

Он је подсјетио да је, приликом посјете Бањалуци, предсједник Србије Александар Вучић најавио да ће Србија за дионицу од Бијељине до Раче издвојити 100 милиона евра, од потребних 140 милиона евра.

Премијер Вишковић је додао да ће ова одлука Владе ступити на снагу дан након објављивања у Службеном гласнику, чиме ће се стећи услови за расписивање тендера за изградњу ауто-пута.

Он је рекао да је Влада Републике Српске данас ставила ван снаге Уредбу о одређивању марже која се примјењује приликом формирања цијена нафтних деривата из априла ове године.

Према ријечима премијера Вишковића, даље одређивање цијене горива у Републици Српској биће тржишно.

„За вријеме короне донијели смо ту уредбу и она је на данашњој сједници стављена ван снаге. Исту такву уредбу је Федерација БиХ прије неколико дана ставила ван снаге и ми смо то урадили исто, пошто је тржиште у БиХ јединствено. Кад смо доносили ову одлуку, она је била усаглашена са Федерацијом БиХ, тако да исто радимо и сада“, објаснио је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.