Sign In

"Дани Српске у Србији" манифестација која потврђује братске и пријатељске везе српског народа

Објављено:

​Предсједник Владе Републике Радован Вишковић обраћајући се вечерас присутнима на манифестацији "Дани Српске у Србији", у Новом Саду,  поручио је да је јединство српског народа трајна категорија којој сви Срби морају бити дубоко посвећени.

,,Велика је част и посебан осјећај бити на овој, традиционалној манифестацији која је још једна у низу потврда братских и пријатељских веза српског народа, ма гдје он био настањен", истакао је предсједника Владе Рпублиек Српске Вишковић.

Премијер Вишковић је рекао да је поносан што се манифестација одржава по седми пут, ове године у 21 граду Србије, од Врања до Суботице.

,,Српски народ не смије да заборави своје коријене, мора да чува свој идентитет, језик и писмо, своју вјеру, светиње, а јединство српског народа је трајна категорија којој сви морамо бити дубоко посвећени.  Путеви нашег народа кроз историју били су тешки и трновити. Али вечерас је прилика да се сјетимо колико српска историја обилује примјерима великих побједа и славних тренутака народа који се увијек храбро борио вјерујући у своје слободарске идеје", рекао је предсједник Владе Српске.

Према ријечима премијера Вишковића, и данас, у савременом и цивилизованом окружењу, у вријеме демократских вриједности, српски народ трпи разне притиске, али и даље чврсто вјерује у слободу чувајући своја вјековна огњишта.

,,Морамо бити свјесни - ми смо један народ који повезује ријека Дрина, многи мостови, путеви, инфраструктурни и други пројекти и њихова реализација природан је и најбољи пут ка остваривању заједничких интереса и бољитка", прецизирао је предсједник Вишковић.

Сарадња Републике Српске и Србије, каже премијер Вишковић, из године у годину је успјешнија и конструктивнија, а томе свједоче бројни заједнички пројекти у различитим областима, потписани протоколи, споразуми, као и хуманитари пројекти чији је циљ један - додатно оснажити везе српског народа.

,,Обавеза свих нас, и морална и људска, на којој год функцији се налазили, је да младе генерације и генерације које долазе упознамо и пренесемо им нашу богату традицију и обичаје", рекао је предсједник Владе Српске Вишковић.

Додао је да младим генерацијама треба оставити у насљедство да наставе да његују нераскидиве културолошке, вјерске и духовне везе српског народа.

,,Пријатељи, будимо окренути будућности али не заборавимо прошлост. Драга браћо и сестре, наш циљ је заједнички - наставити да чувамо и бранимо све наше вриједности, да сарађујемо у разним областима, да се помажемо, али прије свега волимо и уважавамо. Живјела Србија и Република Српска", истакао је премијер Вишковић.

Предсједник Вишковић је изразио наду да ће већ од вечерас да заживи идеја српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, да се манифестације убудуће умјесто "Дани Српске у Србији" зове "Дани Српске и Србије", јер то јединство мора да се његује.

,,Ми смо један народ, имамо исту културу, исте обичаје, језик, пишемо исто писмо. Ћирилица је нешто што су нам оставили преци и што треба да сачувамо за наше генерације", поручио је премијер Вишковић и додао да Срби само траже да се поштују њихова права, и никоме у БиХ не мисле зло и не желе да умање њихова права.

Предсједник Владе Вишковић је рекао да су ови простори и српски народ бастион и образовања и културе, а српски преци су уводили писменост у многе европске цивилизације.

,,Ко се то у свијету може похвалити једним Николом Теслом, Михајло Пупином, Ивом Андрићем, Милутином Миланковићем и на десетине великана српског народа који су прије више од 100 година по читавој Европи ширили цивилизацију и демократију", закључио је премијер Вишковић и захвалио Србији за сву помоћ Републици Српској.

Свечаности су, поред осталих званица, присуствовали и потпредсједник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић, директор Представништва Републике Српске у Београду Млађен Цицовић, члан Градског вијећа Новог Сада задужен за културу Далибор Рожић и директор Фонда за пружање помоћи избјеглим прогнаним и расељеним у Војводини Душко Ћутило.


 Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.