Sign In

Предсједница Цвијановић присуствовала конференцији „Изазови регионалне сарадње на Западном Балкану"

Објављено:

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић присуствовала је данас, у Административном центру Владе Републике Српске, конференцији „Изазови регионалне сарадње на Западном Балкану" у оквиру које је говорила на тему „Изазови европских интеграција".

Овом приликом, предсједница Цвијановић је изјавила да је порука у вези са европским интеграцијама која према БиХ долази из Европске уније врло често магловита.

"Нашим ушима годи када представници ЕУ кажу да земље западног Балкана имају европску перспективу", рекла је предсједница Цвијановић и додала да иза тих ставова нема конкретног одговора у вези са практичним корацима и шта то суштински значи.

Премијерка Српске, која је на конференцији говорила о теми "Изазови европских интеграција", рекла да је то вјероватно због тога што Европу чека реформа.

Она је истакла да је добро да се на овом скупу појасне одређене ствари, да сви буду отворени за питања и да се расправља о европским интеграцијама и изазовима на том плану.

Предсједница Цвијановић је оцијенила да се ствари, када је ријеч о европском процесу, поједностављују, те да се, нажалост, мало прича шта то заправо значи, какви су стварни изазови са којима се суочавају земље и поруке које добијају од ЕУ.

"Углавном се то више своди на одређене спекулације, претпоставке и слично, иако су то врло озбиљни процеси. Они подразумијевају озбиљне реформе које требају спровести државе које претендују на европско чланство", објаснила је предсједница Цвијановић.

Она је упозорила да је нови и отежавајући проблем земаља на европском путу став лидера најмоћнијих држава ЕУ да нема будућих проширења.

"Не само зато што државе, које су на европском путу, нису још способне да спроведу све реформе, већ да, поновићу, до тога неће доћи док ЕУ не прође врло опсежну и темељиту реформу. Нисмо добили јасну поруку када ће се то десити, а знамо да је Европа суочена и са једним од већих изазова, а то је питање `Брегзита`", рекла је премијерка Српске.

Она је нагласила да је додатни велики европски изазов мигрантска криза која је донијела проблеме и земљама које су на европском путу.

Када је ријеч о одговорима БиХ на Упитник Европске комисије, предсједница Цвијановић је поновила да је то само почетна степеница на европском путу и да најизазовнији дио тог процеса долази у каснијим фазама.

Она је напоменула да је најбољи примјер за то Македонија, која је готово 18 година без датума за приступне преговоре са ЕУ, додавши да тек након добијања тог датума слиједи најзахтјевнија фаза и преговори по поглављима.

"И то под претпоставком да имате јасан циљ и добар тим који ће презентовати уједначене и дефинисане позиције државе која се креће кроз те приступне преговоре", објаснила је предсједница Цвијановић.

Она је рекла да ће, знајући како стоје ствари у БиХ, и тај дио бити врло тежак.

​"Ипак, важно је да се иде корак по корак. Боље и то, него да се стоји. Моја очекивања су да ће додатна питања /у сврху припреме мишљења о захтјеву БиХ за чланство у ЕУ/ добити ускоро свој одговор и да се послије тога бар може ући у процес да чекамо неко мишљење које би требало да буде позитивно", рекла је предсједница Цвијановић.

Она је истакла да неће да се претвара и тврди да ће то значити неко брзо кретање БиХ на европском путу.

"То није могуће и због нас, због земаља у регији и мноштва отворених и неријешених политичких питања. Али и зато што и Европу чека поменута велика реформа", рекла је предсједница Цвијановић.

​ Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.