Sign In

Предсједница Цвијановић и министри одржали консултације са представницима Савеза синдиката Републике Српске

Објављено:

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић, заједно са министрима, учествовала је данас у консултацијама са представницима Савеза синдиката Републике Српске, у вези са израдом Буџета Републике Српске за 2018. годину и Програмом еконмских реформи Републике Српске за период 2018-2020. године.

Предсједница Цвијановић изјавила је након консултација да се током овог састанка разговарало о  многим питањима која су од интереса за цјелокупно друштво, са посебним  нагласком на Буџет Републике Српске за 2018. годину и Програм економских реформи.

„Изразила сам задовољство што су показатељи у претходном периоду били добри уз очекивање да ће се ствари поправити у будућности. Наш приоритет је да се поправи ситуација када је у питању реални сектор, јер све друго зависи од овог сектора", поручила је предсједница Цвијановић и додала да Република Српска у овој години има више прикупљених прихода него у преходној, те да се, у том смислу, иде узлазном линијом.

Она је истакла да постоји опредјељеност Владе да се раст БДП-а одрази кроз повећање плата у будућем периоду.

„За сада је приоритет да се задржи фонд плата у јавном сектору. Тај приоритет је утврђен на основу платформе која гласи `задржати и очувати број запослених односно број радних мјеста`", рекла је предсједница Цвијановић.

Она је истакла да је Влада у задњих неколико година много уложила у безбједносни сектор, и то много више него у свим годинама од постанка Републике Српске.

Говорећи о области просвјете, предсједница Цвијановић је рекла да се Влада упознала са захтјевима просвјетних радника.

„Радићемо заједно с њима на побољшању њиховог материјалног статуса. Али, поред тога што неколико година нисмо повећавали плате у тој области, оне су врло конкурентне кад је у питању регија", нагласила је предсједница Цвијановић.

Она је потврдила да Влада жели да подстакне социјални дијалог, те да са послодавцима и синдикатима дође до заједничких рјешења.

„Подржавам идеју Синдиката, а то је опредјељење и Владе, да треба да се дође до општег колективног уговора и бићемо активни у том смислу", рекла је предсједница Цвијановић.

Она  је навела и  да је разговарано о најнижој плати у Републици Српској и изразила разумијевање у вези са захтјевима синдиката.

,,Опредјељење Владе Републике Српске јесте да се мора ићи на повећање најниже плате. Својим интервенцијама, прије годину дана, утицали смо да до тога дође. То нису велики износи али показују наше опредјељење за заједнички рад", истакла је предсједница Цвијановић.

Она  је подсјетила да је, у сарадњи са синдикатом, направљен репрограм по питању старих дуговања која су настала по основу колективног уговора и додала да се та дуговања редовно измирује, уз извршавање свих текућих обавеза.

Предсједница Цвијановић је истакла важност заједничког рада са свим социјалним партнерима на свим важним питањима

,,Препознајем вољу да сви заједно бранимо и штитимо наш систем. Морамо да радимо на њему да би био одрживији. Задовољна сам резултатима које смо постигли. Као Влада никада нисмо произвели ниједан системски проблем, али смо ријешили неколико великих системских проблема који су се гомилали годинама након рата", нагласила је предсједница Цвијановић.

Предсједница Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић рекла је да се данас преговарало о два кључна документа и да је Савез синдиката изнио аргументоване захтјеве.

„Оно што смо потенцирали и ставили као најважнију ствар, то је питање које је утемељно на свим показатељима које је Влада Републике Српске презентовала врло јавно и транспарентно, од раста бруто друштвеног производа, индустријске производње, до покривености извоза. Први пут имамо омјер у корист наше привреде и нашег извоза, у односу на оно што увозимо. Све су то важне ствари које могу битно утицати на реализацију наших захтјева. Ми очекујемо да ће Влада учинити максимум, као социјални партнер, заједно са Унијом удружења послодаваца, да се коначно ријеше два горућа проблема за све раднике. То је потписивање општег колективног уговора, повећања најниже плате, која би требало да износи 50% од просјечне плате у Републици Српској. И наравно, у овом сету, то је питање потписивања гранских колективних уговора у реалном сектору, гдје би требало доћи до повећања плата, јер признаћемо сви да су најниже плате управо у реалном сектору", рекла је Мишићева.

Она додаје да је ово тренутак, након десет година, да постоји акција и политика, која иде ка томе да се јача позиција радника, који ствара нову вриједност, користећи све бенефите који су послодавци добили, у смислу растерећења привреде колико је у овом тренутку могуће.

Када је ријеч о законској регулативи, Мишићева је рекла да они не желе одустати и да би Влада Републике Српске требала да направи рачуницу на основу њихових захтјева који се тичу повећања накнаде за вријеме незапослености, а то значи измјене закона о посредовању при запошљавању и остваривању права за вријеме назапослености.

Мишићева је додала да они немају ништа против да породиље и мајке које не раде, имају новчану накнаду, али истовремено они који плаћају и зарађују, уплаћују доприносе за вријеме незапослености, морају осјетити да имају сигурност у оном тренутку када бивају проглашени технолошким вишком, да могу да преживе до новог посла. Она је рекла да је то захтјев од којег не одустају.

„Хоћемо измјене закона о раду. Ми смо чули нека промишљања Владе, када је у питању закон о раду, који Влада сама жели да мијења. Неке ствари смо ми давно препознали да нису добро урађене у закону о раду. Оно што ми тражимо је да се изврши измјена закона о раду и да питање колективног уговора буде јасно позиционирано, да се зараде могу уређивати колективним уговором, а не правилником о раду, који даје могућност насавјесним послодавцима", рекла је Мишићева.

Она је додала да треба донијети још нека законска рјешења, као што су стратегија заштите здравља на раду, што је законска обавеза Владе Републике Српске. Рекла да ће се и сутра разговарати о питању о измјени закона о посредовању при запошљавању са министром рада и борачко-инвалидске заштите. Такође је додала да је Савез синдиката тражио да се врати у процедуру Закон о забрани злостављања на раду, као и да дође до измјене Закона о удружењима и фондацијама и још неких законских рјешења.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.