Sign In

Кроз пројекте ЈУ Завод за запошљавање у наредном периоду биће запослено више од 2000 лица

Објављено:

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић присуствовала је данас, у Бањој Луци,  заједно са министром рада и борачко-инвалидске заштите Миленком Савановићем, сједници Управног одбора ЈУ Завод за запошљавање на којој је донесено више одлука. 

Директор ЈУ Завод за запошљавање Мирослав Вујичић истакао је да је данас донесена одлука о запошљавању 1606 радника и да је за ту намјену издвојено 8, 5 милиона КМ. 

,,Донијели смо одлуку о пет програма. Први је програм ,,Заједно до посла" којим је обухваћено 115 активних тражилаца посла. Донесена је и одлука о запошљавању 909 приправника у двије категорије, којом је обухваћено 147 дјецe погинулих бораца", изјавио је директор Вујичић. 

Он је додао да је донесена и одлука о запошљавању посебних циљних група којом су обухваћене  жене из руралних подручја и жене жртве породичног насиља, те ће кроз овај програм бити запослено 115 лица. 

,,Донијели смо одлуку о запошљавању 38 Рома, а 358 лица ће добити посао посредством програма обуке, доквалификације и преквалификације", рекао је директор ЈУ Завод за запошљавање. 

Према његовим ријечима,  предложено је Влади да пројекти буду проширени, односно да из суфицита Завода за запошљавање у износу од 3, 6 милиона КМ буду проширени и умјесто 1606 лица буде запослено додатних 600 лица. 

Он је навео да се у Републици Српској, из године у годину, смањује број незапослених лица, те да се, закључно са јуном 2018. године, на евиденцији Завода налази 107 хиљада лица, а 2015. годином је било 135 хиљада незапослених у Републици Српској и истакао да данашње одлуке утичу на смањење незапослености у Републици Српској.   

,,У наредном периоду нам остаје да размотримо још један програм, а то је програм запошљавања кроз финансирање доприноса који се искључиво односи на реални сектор. Планирали смо 5 милиона КМ  за тај програм и да буде обухваћено око 2300 радника. То је нешто што ћемо урадити, вјерујем, до краја овог мјесеца", поручио је Вујичић. 

Он је нагласио да очекује измјену акционог плана на наредној сједници Владе Републике Српске како би запослили, поред ових 1606 лица које ће бити запослене кроз одлуке које су донесене данас, додатних 600 лица. 

Министар рада и борачко-ивалидске заштите Миленко Савановић рекао је да су ово садржајно охрабрујуће одлуке, које показују колико су Министарство, Завод и Влада предјељени да поштују Стратегију запошљавања 2016-2020. године, која је усвојена на Народној скупштини Републике Српске.

„Кроз ове акционе планове показујемо сензибилитет и посвећеност запошљавању младих људи. Данас смо захваљујући суфициту средстава у Заводу проширили број људи који треба да заснују радни однос у статусу приправника, а посебно из осјетљивих категорија, породица погинулих бораца и жена жртава ратне тортуре из руралних подручја", рекао је министар рада и борачко-инвалидске заштите.

Министар Савановић је нагласио да Влада Републике Српске има визију да свеобухватно посматра Републику Српску као циљну категорију у равномјерној територијалној заступљености.

„Мислим да ће ови акциони планови бити сасвим реални и да ће оправдати оно о чему стално говоримо, а то је посвећеност Владе Републике Српске младим људима и увођење људи који нису у радном односу у радни однос", одјаснио је министар Савановић.

Предсједница Цвијановић је изразила задовољство резултатима састанка с обзиром да је, између осталог, договорено издвајање додатних средстава односно суфицит од 3,6 милиона КМ за запошљавање још 600 нових лица.

„Мислим да се крећемо у добром правцу. Наше одлуке на нивоу Владе од прије пар година, кад смо одлучили да финансирамо Акциони програм за запошљавање, дају све боље резултате из године у годину", рекла је предсједница Цвијановић.

Она је подсјетила да је Република Српска прошле године остварила рекордну запосленост од како се биљеже макроекономски показатељи.

Премијерка је истакла да је намјера Владе Републике Српске да се „иде узлазном линијом" с циљем отварања нових радних мјеста и развијања додатних програма подршке запошљавању.

Предсједница Владе Српске похвалила је рад Завода за запошљавање, Управног одбора те ресорног министарства због уложеног труда у реализацију процеса запошљавања. 

Поручила је да Влада константно пружа подршку тим процесима јер, како истиче, без запошљавања нема ни развоја Републике. 

„Захвалност и послодавцима који су показали интерес да заједно са нама учествују у креирању нових радних мјеста и људима у Влади који су предано радили на обезбијеђивању различитих средстава подршке", изјавила је премијерка.

​Предсједница Цвијановић је нагласила да ће Влада Српске наставити да ради на мјерама запошљавања с циљем повећања броја запослених у Републици Српској. Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.