Sign In

Потписани споразуми са начелницима и градоначелницима за финансирање пројеката путем једнократне помоћи Владе Републике Србије у износу од 9,3 милиона евра

Објављено:

У име Владе Републике Српске, министар финансија Републике Српске Зора Видовић потписала је данас, у Административном центру Владе Републике Српске у Бањалуци појединачне споразуме о  финансирању пројекaта донаторским средставима Владе Републике Србије, са крајњим корисницима донаторских средстава - градоначелницима и начелницима јединица локалне самоуправе.


Споразуме о финансирању пројеката донаторским средствима потписали су градоначелници Бањалуке, Приједора, Градишке, Добоја, Бијељине, Зворника и Источног Сарајева, и начелници општина Козарска Дубица, Нови Град, Лакташи, Србац, Прњавор, Кнежево, Шипово,Мркоњић Град, Теслић, Петрово, Брод, Модрича, Вукосавље, Шамац, Пелагићево, Братунац, Власеница, Милићи, Шековићи, Трново, Пале, Фоча, Рогатица, Калиновик, Љубиње, Источни Стари Град, Чајниче, Челинац, Билећа, Костајница, Гацко, Рибник, Ново Горажде, Осмаци​ и Лопаре.
                                  
Влада Републике Србије одобрила је 9,3 милиона евра Републици Српској као једнократну помоћ ради реализације започетих пројеката сарадње у оквиру механизма сарадње по Споразуму о успостављању специјалних паралелних односа између Републике Српске и Републике Србије. 

Министар Видовић је истакла да је Република Србија, у оквиру механизма сарадње, Републици Српској до сада одобрила 24,4 милиона евра донаторских средстава, што је од изузетног значаја. 

"Неизмјерно сам захвална Србији што нам у континуитету помаже. Средства од 9,3 милиона евра биће утрошена на реализацију пројеката које су кандидовале локалне заједнице", рекла је министар финансија Републике Српске. 

Генерални конзул Републике Србије у Бањалуци Владимир Николић изразио је задовољство што је настављена успјешна сарадња Републике Српске и Србије. 

"Србија од 2014. године улаже значајна средства за реализацију пројеката у Републици Српској. Вјерујем да ће та средства бити утрошена на добробит грађана, а све ово показује колико је Србија привржена Републици Српској", нагласио је Николић. 

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да је Бањалука добила 900.000 евра за реализацију два пројекта. 

"Мањи пројекат, чија је вриједност 100.000 евра, односи се на изградњу дјечијег вртића у Дому за незбринуту дјецу `Рада Врањешевић`. Већи пројекат у износу од 800.000 евра односи се на изградњу тронамјенског објекта у насељу Петрићевац, а ријеч је о мјесној заједници, амбуланти породичне медицине и вртићу", навео је Радојичић и додао да је дио средстава за реализацију пројеката обезбиједио и град Бањалука. 

Начелник општине Теслић Милан Миличевић захвалио је Влади Србије за континирану помоћ општинама у Републици Српској. 

"Наша општина добила је 300.000 евра за реконструкцију школских објеката и набавку санитетског возила. Вјерујем да ће сличних пројеката бити и у будућности", рекао је Миличевић. 
У оквиру механизма сарадње, Република Србија је Републици Српској до сада одобрила 24,4 милиона евра донаторских средстава која се реализују преко Министарства финансија Републике Српске, која су усмјерена за реализацију капиталних пројеката највећим дијелом у јединицама локалне самоуправе у Републици Српској, као и у јединицама локалне самоуправе у Федерацији Босне и Херцеговине са већинским српским становништвом.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.