Sign In

Oдржан округли сто на тему „Однос Републике Српске и Народне Републике Кине – остварена сарадња и могућности њеног унапређења”

Објављено:

​​

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић разговарала је данас у свом кабинету са амбасадорком Народне Републике Кине у БиХ Чен Бо, након чега је учествовала у раду округлог стола на тему „Однос Републике Српске и Народне Републике Кине – остварена сарадња и могућности њеног унапређења”.

Предсједница Цвијановић изјавила је да Српска жели унапређење сарадње са Кином, која је већ остварена у енергетском сектору и области саобраћаја, као и да гради добре односе и изграђује повјерење.

Она је истакла да Српска и Кина заједно раде на пројектима хидроелектрана "Дабар" и "Бук Бијела", као и на пројекту Термоелектране "Гацко", након већ добијеног искуства на изградњи Термоелектране "Станари". 

"Када је у питању саобраћајна инфраструктура, имамо низ меморандума и одређених споразума који упућују на сарадњу у изградњи ауто-пута који иде од Брчког према Бијељини, затим ауто-пута преко Млиништа према југу, као и ауто-пута према Приједору", рекла је предсједница Цвијановић. 

Она је након округлог стола на тему "Однос Републике Српске и Кине - остварена сарадња и могућности њеног унапређења" нагласила да је међу значајним пројектима и реконструкција жељезничке пруге Бањалука-Приједор, али и низ неких других пројеката. 

"У области здравства већ се воде одређене активности када је у питању изградња болнице у Добоју", навела је предсједница Владе Српске. 

Она каже да је данашњи округли сто у Бањалуци, којем је присуствовала амбасадорка Кине у БиХ Чен Бо, окупио представнике институција Српске, који су имали прилику да бораве у Кини као полазници или учесници различитих студијских програма или семинара и да подијеле своја искуства. 

"Колико је важан данашњи догађај показује и чињеница да то вјероватно један од ријетких догађаја који окупи предсједника Владе и 11 министара. Ми већ имамо добру сарадњу са кинеским партнерима и желимо да је унапређујемо", поручила је предсједница Владе. 

Она је додала да је ово била прилика да они који су боравили у Кини подијеле своја искуства, укажу на који начин се могу јачати већ сада добри и пријатељски односе између Кине и Српске и да се захвале за све оно што су тамо научили. 

"Данас смо инсистирали на томе на који начин научена знања могу да се употријебе и ставе у функцију даље сарадње и реализације одређених пројеката", нагласила је предсједница Цвијановић. 

Такође је истакла да је посебно радује податак да је 31 основна школа и шест средњих школа у Републици Српској изразило интерес да организује часове кинеског језика. 

"Разговарали смо на који начин, уз подршку Кине, омогућити наставни кадар да бисмо могли да оспособљавамо нове генерације које ће бити суочене са модерним свијетом у којем ће Кина играти још већу улогу. Разговарали смо како да се они приближе једној таквој организованој земљи, свему ономе што она покушава да ради на економском и спољном политичком плану", навела је предсједница Цвијановић. 

Она је захвалила амбасадорки Кине у БиХ, која је данас у Бањалуци представила неке од суштинских смјерница и када је у питању економски развој Кине, а и спољнополитички циљеви ове земље. 

"Препознали смо своју шансу у томе да даље сарађујемо, развијамо добре односе и изграђујемо повјерење", додала је предсједница Цвијановић. 

Предсједница Владе Српске уручила је кинеском амбасадору плакету као знак признања и захвалности за уложен труд и њен активизам, као и за разумијевање потребе успостављања добре сарадње и практичног рада на терену. 

Амбасадорка Кине у БиХ Чен Бо рекла је да се сарадња Кине и Републике Српске у протеклом периоду развија веома брзо, апострофирајући енергетску област и успјешан пројекат изградње Термоелектране "Станари". 

"Желимо да се та сарадња полако шири и на друге области привреде. Очекујемо да се што прије постигне нови споразум о сарадњи наших и предузећа из Српске у вези са изградњом ауто-путева", рекла је Бо. 

Она је захвалила Влади Српске за организацију данашњег округлог стола на коме су обје стране имале прилику разговарају о проширењу сарадње. 

"За то је потребно учешће још више званичника, али и медијске пажње. У том смјеру треба да у будућности улажемо што више напора", поручила је амбасадорка Кине у БиХ. 

Она је изразила задовољство што ће ускоро бити отворен Конфучијев институт на Унивезитету у Бањалуци, додајући да је Кина спремна да овдашњим студентима пружи помоћ и у изучавању кинеског језика. Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.