Sign In

Одржана 70. сједница Владе Републике Српске

Објављено:

​Влада Републике Српске прихватила је данас, на 70. сједници, одржаној у Бањалуци, Приједлог уредбе са законском снагом о допунама Закона о здравственом осигурању, коју ће упутити предсједници Републике Српске на даље поступање, у складу са уставним овлашћењима.

Разлог за прихватање ове уредбе садржан је у потреби спречавања ширења новог вируса корона и обољења узрокованог овим вирусом, кроз обезбјеђивање финансирања здравствене заштите и за грађане Републике Српске који немају регулисан статус осигураног лица у обавезном здравственом осигурању.

Фонд здравственог осигурања Републике Српске обезбјеђује финансирање здравствене заштите за грађане Републике Српске који немају утврђено својство осигураног лица у обавезном здравственом осигурању за вријеме трајања ванредне ситуације и ванредног стања за територију Републике Српске.

Средства за покриће насталих обавеза по основу права на здравствену заштиту обезбјеђују се из буџета Републике Српске, преко надлежних министарстава.

Влада Републике Српске прихватила je Консолидовани годишњи извјештај о успостављању и развоју интерне финансијске контроле у јавном сектору Републике Српске са стањем на дан 31.12.2019. године, који је урађен на основу форме и садржаја годишњих извјештаја о финансијском управљању и контроли и интерној ревизији.

Према усвојеном концепту Европске комисије, систем интерне финансијске контроле у јавном сектору обухвата: финансијско управљање и контролу, интерну ревизију и Централну јединицу за хармонизацију финансијског управљања и контроле и интерне ревизије.

Како је наведно у усвојеном извјештају, у 2019. години је повећан број субјеката који су успоставили функцију финансијског управаљања и контроле и интерне ревизије у Републици Српској, као и повећање броја цертификовабних и лиценцираних овлаштених интерних ревизора јавног сектора у Републици Српској.

Влада Републике Српске прихватила је Информацију о учешћу јединица локалне самоуправе у финансирању вантјелесне оплодње у 2019. години.

Влада је задужила јединице локалне самоуправе које нису у својим буџетима планирале средства за финансирање четвртог и наредног поступка вантјелесне оплодње, да средства за ову намјену планирају за 2021. годину, а да за 2020. годину финансирање врше са других буџетских позиција сличне намјене.

У 2019. години, укупно 34 јединице локалне самоуправе издвојиле су средства за ове намјене, а

трошкове за финансирање поступака вантјелесне оплодње у 2020. години финансираће 56 јединица локалне самоуправе.

Значај провођења ове мјере популационе политике препознат је и на локалном нивоу, с обзиром да је повећан број јединица локалне самоуправе које издвајају средстава за финансирање вантјелесне оплодње.

Влада Републике Српске донијела је oдлукe о давању сагласности на план утрошка средстава у оквиру Министарства здравља и социјалне заштите, за период од 01.01. до 31.03.2020. године и за период од 01.04. до 30.06.2020. године, у укупном износу од 250.000,00  КМ.

Одобрена средства ће бити дозначена  Јавној установи Дому за дјецу и омладину без родитељског старања „Рада Врањешевић", на име финансирања пројекта под називом „Подизање квалитета пружања стручних услуга у институцијама за дјецу без родитељског старања".Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.